Zelf groentebouillon maken met restgroenten is een eenvoudige en slimme manier om voedselverspilling tegen te gaan én extra smaak toe te voegen aan je gerechten. Met een mix van groenten, kruiden en een snuf zout creëer je een rijke, umami-volle basis die maandenlang gekoeld houdbaar is.
We kennen het allemaal: je kookt een gerecht en gebruikt maar een deel van je groenten. Een halve bleekselderij, een paar lente-uitjes of wat kruidenstelen blijven achter in de koelkast. Zonde om weg te gooien, want juist dit soort restjes zijn perfect om een smaakvolle groentebouillon van te maken. Ideaal voor soepen, sauzen, risotto of pastagerechten.
Verschillende soorten groentebouillon maken met restgroenten
Afhankelijk van waar je de bouillon voor wilt gebruiken, kun je de smaak makkelijk aanpassen. Zo maak je voor een pastasaus een andere bouillon dan voor een heldere soep. Hieronder delen we twee varianten: een klassieke groentebouillon die ideaal is als basis voor soep, en een Italiaanse groentebouillon die perfect past bij pasta en sauzen.
Groentebouillon voor soep met restjes groenten
aantal 1 | basisrecept | | | glutenvrij, lactosevrij, veganistisch, vegetarisch
Een heerlijk basisrecept voor een zelfgemaakte groentebouillon. Ideaal voor bijvoorbeeld soep.
Kookgerei
- ook nodig: foodprocessor
Ingrediënten
- 2 wortels
- 1 pastinaak
- 2 kleine preien
- 2 stengels bleekselderij + het groen
- 2 lente-uien
- 2-3 el grof zeezout
Instructies
- Snijd alles grof.
- Doe de groente met het zout in de keukenmachine.
- Mix tot middelgrove of fijne consistentie.
Voedingswaarde
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING, FOODSTYLING MERIJN TOL
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!



Zelf Italiaanse groentebouillon maken
aantal 1 | basisrecept | | italiaans | glutenvrij, lactosevrij, veganistisch, vegetarisch
Geen gewone groentebouillon, maar een Italiaanse versie met lekker veel kruiden en gekleurde groente. Perfect om je restjes op te maken!
Kookgerei
- ook nodig: foodprocessor
Ingrediënten
- 2 stengels bleekselderij
- 1 pastinaak
- 1-2 wortels
- 1 kleine venkel
- 2 lente-uiten
- 2 takjes rozemarijn
- 3 takjes tijm
- 2-3 el grof zeezout
Instructies
- Doe de groente grofgesneden in de keukenmachine met het zout.
- Mix tot middelgrote of fijne consistentie.
- Klaas voor gebruik! Schep ze door de soep en asus, door groente of door gebakken ui en knoflook voor een soffritto.
Voedingswaarde
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING, FOODSTYLING MERIJN TOL
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!



Eindeloos variëren met zelf groentebouillon maken
Het fijne aan groentebouillon is dat je eindeloos kunt variëren. Naast de standaard groenten kun je ook andere ingrediënten toevoegen voor extra diepte en karakter. Denk bijvoorbeeld aan (gedroogde) champignons voor een aardse smaak.
Zin in iets anders? Maak eens een Aziatische groentebouillon door gember, knoflook, chili en zeewier toe te voegen. Zo geef je met dezelfde basis telkens een compleet andere draai aan je gerechten.
Meteen je bouillon zelf gebruiken? Maak deze groentepaella met artisjokken, gegrilde citroen en olijf.