maltagliata met een stoof van wild zwijn & balsamicoazijn

maltagliata met een stoof van wild zwijn & balsamicoazijn

Pasta hoeft niet alleen maar comfortfood te zijn. Laat je verrassen door deze maltagliata met een stoof van wild zwijn en balsamicoazijn. Die verrassende, lichte smaak is helemaal te danken aan de (grote) hoeveelheid balsamicoazijn; een klassieke bereidingswijze!

aantal 4 | hoofdgerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | italiaans | lactosevrij

Dit pasta-feestrecept neemt je mee naar traditioneel én modern Italië. Ofwel: het volgt enigszins de regels, maar zonder de strakke mores.

Voorbereiding:50

Kooktijd:4

Rusten:30

Totale tijd:5 20

Kookgerei

  • pastamachine of deegroller

Ingrediënten

  • 1 basisrecept pastadeeg, zie hieronder
  • 100 ml olijfolie + extra voor de pasta
  • 2 uien, fijngesneden
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 g wildzwijn stoofvlees, schouder en nek
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 4 wortels, in dunne plakjes
  • 1 fles passata, 700 g
  • paar takjes tijm, naaldjes gerist
  • paar takjes rozemarijn, naaldjes gerist
  • 100 ml balsamicoazijn + extra naar smaak
  • bloem, om mee te bestuiven
  • parmezaanvlokken, voor erover

Instructies

  1. Bereid het pastadeeg volgens het recept op pag 66. Laat 30 min. rusten tot gebruik.
  2. Verhit de 100 ml olijfolie in een stoofpan en voeg de ui, knoflook, tomatenpuree en het vlees toe. Bak al omscheppend op middelhoog vuur 3 min. Voeg de bleekselderij en wortel toe en bak nog 5 min. mee. Voeg de passata, 400 ml water, de tijm en rozemarijn toe en breng op smaak met zout. Stoof het vlees afgedekt op laag vuur 3-4 uur tot het botermals is en uit elkaar valt. Voeg indien nodig nog een scheutje water toe. Voeg een uur voor het einde van de stooftijd de balsamicoazijn toe en stoof verder zonder deksel op de pan. Proef en voeg zo nodig nog wat azijn toe. Roer het vlees goed door zodat het een beetje uit elkaar valt.
  3. Verdeel het deeg in 3-4 gelijke stukken. Haal een stuk deeg door de pastamachine op de wijdste stand. Vouw het deeg in de breedte dubbel en haal nogmaals op de wijdste stand door de machine. Haal het deeg telkens 2 keer op een standje lager door de machine tot en met de een-na-dunste stand. Als je geen pastamachine hebt, bestuif je werkblad dan met wat bloem en rol het deeg uit met een deegroller tot 1-2 mm dikte. Leg de vellen op een met bloem bestoven werkblad en snijd de vellen daarna in repen. Snijd de repen schuin tot een soort ruiten: maltagliata.
  4. Kook de maltagliata in ruim gezouten water 1-2 min. tot ze gaan drijven. Haal uit de pan met een schuimspaan en meng met een klein scheutje olijfolie zodat ze niet plakken. Meng de maltagliata door de saus en serveer met lekker veel parmezaan.

Voedingswaarde

  • calorieën: 871 kcal
  • eiwit: 47 g
  • vet: 35 g
  • koolhydraten: 87 g

RECEPTEN MERIJN TOL BEREIDING MARTINE STEENSTRA FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN FEESTELIJK SERVIESVERHUUR REPRÉSENTABLE, REPRESENTABLE.NL

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Recept basisdeeg pasta

aantal 4 | basisrecept | familietijd, weekend | italiaans | lactosevrij, vegetarisch

Voorbereiding:20

Rusten:30

Totale tijd:50

Ingrediënten

  • 300 g pastabloem tipo ‘00’* + extra om mee te bestuiven
  • 3 eieren, losgeroerd

Instructies

  1. Stort de bloem op een schoon werkblad en maak er een kuiltje in. Giet de eieren voorzichtig in het kuiltje en voeg een snuf zout toe. Roer met een vork steeds wat bloem door de eieren en ga verder met de hand als het met de vork te lastig wordt. Kneed 5-8 min. tot een soepel en zacht deeg. Voeg evt. ½-1 el ijswater toe als het deeg te droog aanvoelt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 min. rusten op kamertemperatuur.

Voedingswaarde

  • calorieën: 304 kcal
  • eiwit: 11 g
  • vet: 4 g
  • koolhydraten: 55 g

* Je kunt ook semolina gebruiken (heel fijn griesmeel van harde tarwe) of bloem en semolina samen in gelijke delen. Semolina geeft iets meer structuur aan de pasta. Je vindt het bij de (mediterrane) supermarkt.

matarello/deegroller

Als je de pasta met een deegroller uitrolt, doe dat dan altijd op een licht bebloemd werkblad zodat de pasta niet gaat plakken. Zorg ervoor dat je de pasta echt dun uitrolt: 1-2 mm. Tip van mijn Italiaanse vriendin Roberta: laat bij de houthandel een houten stok in stukken zagen, schuur rondom goed en je hebt een perfecte matarello. Ik deed dat ook en het is nu mijn favoriet!

 

RECEPTEN MERIJN TOL BEREIDING MARTINE STEENSTRA FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN FEESTELIJK SERVIESVERHUUR REPRÉSENTABLE, REPRESENTABLE.NL

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Nog een feestpasta: pasta primavera met prei, courgette & ricotta