Chef Benjamin Lins liet ons een kijkje nemen in de keuken van Vuurtoreneiland en deelt met ons dit spannende voorgerecht van geroosterde aardpeer met koffiecrème en knapperige boekweit.
Voor kerst deel 1 (de november editie) zijn we met de boot naar Vuurtoreneiland gevaren en wat een ervaring! In dit seizoensgebonden restaurant eet je in een glazen kas zolang de zon schijnt, en binnen bij een open haard wanneer de ijzige wind waait. Met zoveel mogelijk lokale ingrediënten zet chef Benjamin een pareltje voor je op tafel, een perfect begin voor jouw kerstmenu, bijvoorbeeld!
Nieuwsgierig naar meer Vuurtoreneiland-recepten of andere kerstrecepten? Bestel het kerst deel 1 nummer hier.
geroosterde aardpeer met koffiecrème en knapperige boekweit
aantal 6 | voorgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | nederlands | glutenvrij, vegetarisch
Chef Benjamin Lins: 'Aardpeer groeit ontzettend goed in Nederland en is ongeveer de hele winter beschikbaar, maar toch voor veel mensen onbekend. De zoete smaak ervan combineert mooi met andere smaken – zoals koffie – en keert daardoor elk jaar terug op ons menu.'
Kookgerei
- evt. spuitzak
Ingrediënten
geroosterde aardpeer
- 400 g aardpeer
- olijfolie, om mee te bestrijken
aardpeercrème
- 1 sjalot
- ½ teen knoflook
- 25 g boter
- 1 kleine aardappel, geschild, in blokjes
- 250 g aardpeer, geschild, in blokjes
- 25 ml room
koffiecrème
- 125 ml room
- 50 ml espresso
- 2½ g agar-agar, of 4 blaadjes gelatine
knapperige boekweit
- 200 ml zonnebloemolie
- 50 g boekweit
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de 400 g aardperen en bestrijk met olie. Rooster in 15-20 min. goudbruin.
- Bak voor de aardpeercrème de sjalot en knoflook ± 5 min. zachtjes in de boter.
- Kook de aardappel- en 250 g aardpeerblokjes met het ui-knoflookmengsel en zoveel water tot alles net onder staat in ± 10 min. tot ze gaar zijn. Giet af. Schenk daarna de 25 ml room erbij en laat ± 5 min. inkoken op laag vuur. Zet het vuur uit. Stamp alles fijn, druk door een zeef en breng op smaak met witte peper en zout.
- Verhit voor de koffiecrème de 125 ml room. Los er de espresso en agar-agar in op, laat kort koken. Laat afkoelen en in een plastic bak opstijven.
- Pureer het mengsel met een staafmixer en druk door een zeef. Doe in een spuitzak of afgesloten bakje en bewaar koel tot gebruik.
- Verhit de zonnebloemolie tot 180°C, frituur de boekweit kort tot hij knapperig is. Laat uitlekken en bestrooi met zout.
- Maak een mooie cirkel aardpeercrème op elk bord. Leg daarop wat geroosterde aardpeer, spuit of schep er dotjes koffiecrème over en bestrooi met de knapperige boekweit.
Voedingswaarde
- calorieën: 316 kcal
- eiwit: 3 g
- vet: 23 g
- koolhydraten: 21 g
RECEPTEN, FOODSTYLING BENJAMIN LINS, VUURTORENEILAND FOTOGRAFIE SOPHIA VAN DEN HOEK STYLING MAAIKE KOORMAN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Shop ons kerstnummer: it’s time! delicious. kerst deel 1 ligt in de winkel