Kom jij uit een gourmet familie? Ik wel in ieder geval, en elke eerste kerstdag wordt het gourmetstel weer van zolder gesjouwd om vervolgend met z’n alle gezellig rond de tafel te zitten en samen te gourmetten.
Elk jaar gaan we op zoek naar iets nieuws, om niet altijd maar die kipspiesjes, speklapjes of paprika te eten. Met dit recept zal ik dus mijn familie erg blij mee maken, want deze kerst gaan wij Scandinavisch gourmetten!
Gourmetten is niet een traditioneel onderdeel van de Scandinavische eetcultuur. Maar deze delicious. gourmet combineert de allerlekkerste smaken uit de Scandi-keuken. Frisse dille meets cranberries en knapperige karwijzaadjes.
Welke proteïne wil je gourmetten?
We geven je allerlei heerlijke sauzen en marinades om met elkaar aan de Scandinavische gourmet te gaan. Het enige wat je nog even zelf moet uitkiezen zijn de stukken vlees en vis voor in de kleine pannetjes.
Vis: zalm, heilbot, garnalen
Vlees: varkenshaas, wild en kleine gehaktballetjes
Vega: vega gehaktballetjes, wortel-lox of pulled oat
Erbij: desemroggebrood, (gestoomde) bietjes, salade van flinterdun gesneden rodekool
Uiteindelijk zit de smaak voor het grootste deel in de marinade’s en sauzen. Hier zijn 4 recepten waardoor de gourmet ervaring echt een Scandinavische vlucht krijgt!
Dille marinade
aantal 4 | hapjes | feestdagen, feestelijk, kerst | scandinavisch | glutenvrij, vegetarisch
marinade voor vlees, vis, pulled oats of tofoe
Ingrediënten
- 250 ml karnemelk
- 1 bosje dille, fijngesneden
- 1 tl korianderzaadjes, geplet
- 1 el gladde mosterd
- 2 tl honing
- 4 jeneverbessen, geplet
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de marinade en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Marineer het vlees, de pulled oats of tofoe 1 uur tot 1 nacht. Vis hoeft maar 30–60 min. te worden gemarineerd, afhankelijk van de dikte.
Voedingswaarde
- calorieën: 37 kcal
- eiwit: 3 g
- vet: 1 g
- koolhydraten: 5 g
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK
M.M.V. PRINCESSHOME.EU BAMBOE GOURMETSTEL DINNER4ALL PURE
KERAMIEKKANTOOR.COM HANDGEMAAKT KERAMIEK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Koude zure room-karwijsaus
aantal 4 | hapjes | feestdagen, feestelijk, kerst | scandinavisch | vegetarisch
Ingrediënten
- ½ bosje bieslook, fijngesneden
- 300 ml zure room
- sap en rasp van 1 biocitroen
- 2 el grove mosterd
- 1 tl karwijzaad, gevijzeld
- 1 –2 el geraspte mierikswortel
Instructies
- Houd wat bieslook apart voor garnering. Meng de zure room met 1 el mierikswortel en de rest van de ingrediënten tot een saus. Voeg evt. meer mierikswortel toe. Bestrooi met de achtergehouden bieslook.
Voedingswaarde
- calorieën: 182 kcal
- eiwit: 3 g
- vet: 16 g
- koolhydraten: 5 g
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK
M.M.V. DUIKELMAN.NL AARDEWERKEN HOTPOT
PRINCESSHOME.EU BAMBOE GOURMETSTEL DINNER4ALL PURE
KERAMIEKKANTOOR.COM HANDGEMAAKT KERAMIEK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Cranberry-tomatensalsa
aantal 4 | hapjes | feestdagen, feestelijk, kerst | scandinavisch | glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
Ingrediënten
- 150 g cranberry’s, vers of diepvries
- 2 el bloemenhoning
- 225 g cherrytomaatjes, in mini-stukjes
- 1 kleine rode ui, fijngesneden
- 1 tl gemalen kardemom
- evt. ½–1 rode chilipeper
- 50 g hazelnoten, geroosterd, fijngehakt
- 1 el citroensap
- sap en rasp van 1 biosinaasappel
- blaadjes van ½ bosje peterselie, grof gesneden
Instructies
- Verwarm de cranberry’s met de honing in een kleine steelpan op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot alle bessen zijn geknapt. Meng met de rest van de ingrediënten en wat zout en laat helemaal afkoelen en zeker 2 uur intrekken.
Voedingswaarde
- calorieën: 171 kcal
- eiwit: 4 g
- vet: 9 g
- koolhydraten: 17 g
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK
M.M.V. DUIKELMAN.NL AARDEWERKEN HOTPOT
PRINCESSHOME.EU BAMBOE GOURMETSTEL DINNER4ALL PURE
KERAMIEKKANTOOR.COM HANDGEMAAKT KERAMIEK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Warme roomsaus
aantal 4 | hapjes | feestdagen, feestelijk, kerst | scandinavisch |
Deze roomsaus is vooral heerlijk bij kleine gehaktballetjes en varkensvlees.
Ingrediënten
- 45 g boter
- 45 g bloem
- 600 ml runder- of groentebouillon
- 60 ml crème fraîche
- ½ bosje platte peterselie, fijngesneden
- 2 tl karwijzaadjes, geroosterd en gevijzeld
- 1 –2 el geraspte mierikswortel, uit potje
Instructies
- Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Bak op laag vuur al roerend ± 2 min. tot het mengsel iets witter en gebonden is. Voeg al roerend beetje bij beetje wat van de bouillon toe. Voeg pas meer bouillon toe als de vorige helemaal is opgenomen. Laat als alle bouillon is toegevoegd nog 5 min. zachtjes doorkoken. Roer de crème fraîche, peterselie en karwij erdoor en warm nog kort door. Voeg mierikswortel naar smaak toe en wat versgemalen peper en evt. wat extra zout.
Voedingswaarde
- calorieën: 182 kcal
- eiwit: 3 g
- vet: 14 g
- koolhydraten: 10 g
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK
M.M.V. DUIKELMAN.NL AARDEWERKEN HOTPOT
PRINCESSHOME.EU BAMBOE GOURMETSTEL DINNER4ALL PURE
KERAMIEKKANTOOR.COM HANDGEMAAKT KERAMIEK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Om het gourmetten af te sluiten: Deense frambozenkoeken: hindbærsnitter