Deze avocado- en pompoen tempura met ponzu-vinaigrette is zo’n ideaal borrelhapje of voorgerecht dat meteen indruk maakt: licht, krokant en vol smaak. De knapperige tempura combineert perfect met de frisse ponzu-dressing, gemaakt met citrus, soja en een vleugje mirin.
Het beslag wordt gemaakt met een koolzuurhoudende drank, zoals mousserende wijn of prikwater. Dat maakt het extra luchtig en zorgt voor een mooie, krokante laag tijdens het frituren. Simpel te maken, feestelijk om te zien en ideaal voor iedereen die van moderne Japanse smaken houdt. Benieuwd naar dé must-ingrediënten uit de Japanse keuken? Je vindt ze hier.
Avocado- en pompoen tempura met ponzu-vinaigrette
aantal 6 | borrelhap, voorgerecht | feestelijk, kerst, weekend | aziatisch | vegetarisch
Met ponzu-vinaigrette prikkel je al je smaakpapillen. Verrassend bij de neutrale avocado en pompoen en het knapperig krokante van tempura.
Ingrediënten
Tempura
- olie om in te frituren
- 50 g bloem, gezeefd
- 50 g maïzena, gezeefd
- 170 g gekoelde mousserende wijn of koolzuurhoudend water
- 1 grote avocado, in plakjes
- 350 g pompoen, geschild en in dunne plakjes
- sesamzaad om te bestrooien
- cress of korianderblaadjes voor erover
Ponzu-vinaigrette
- 3 el sojasaus
- rasp en sap van 1 biocitroen
- rasp en sap van 1 bioclementine of sinaasappel
- 2 el mirin + ½ tl kombuvlokken* biologische winkel
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette in een kleine kom.
- Vul een diepe (frituur)pan voor de helft met olie en verwarm op 190°C, een blokje brood kleurt hierin in 30 sec. goudbruin.
- Meng de bloem en maïzena met een snuf zout in een kom. Roer vlug de wijn of het prikwater erdoor met een vork, zodat je een beslag met nog wat klontjes krijgt.
- Haal telkens vijf stukken groente door het beslag, schep ze eruit met 2 vorken en dompel ze direct onder in de hete olie.
- Frituur ze in 1-2 min. knapperig en lichtbruin. Schep ze met een schuimspaan of frituurmandje uit de olie en laat uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord.
- Schep de tempura op een voorverwarmde schaal en bestrooi met het sesamzaad en de cress of koriander. Serveer direct en geef de ponzu-vinaigrette als dip erbij.
Voedingswaarde
- calorieën: 316 kcal
- eiwit: 2 g
- vet: 13 g
- koolhydraten: 19 g
*Kombu (Japans zeewier) geeft de ponzu-vinaigrette een extra umami-kick, maar je kunt het ook weglaten.
RECEPTEN, BEREIDING THE FOOD TEAM FOTOGRAFIE TOBY SCOTT STYLING WEI TANG
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!