Deze gevulde karamellen pasta met romige stracciatella, sinaasappelboter, peperoncino en krokante salie is een echte showstopper voor de feestdagen. De zelfgemaakte pastakaramellen zijn zacht, rijk van smaak en verrassend eenvoudig te maken. Dit vegetarische voorgerecht combineert Italiaanse smaken met een frisse, kruidige twist. Perfect voor feestdagen, etentjes of wanneer je indruk wil maken met huisgemaakte pasta.
Ben je op zoek naar meer feestelijke voorgerechten voor de kerstdagen? Meer Italiaans koken deze kerst? Bekijk ons Italiaanse kerstmenu.
Gevulde karamellen met stracciatella, sinaasappelboter & salie
aantal 4 | voorgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | italiaans | vegetarisch
Deze karamellen worden bij iedereen een hit! De salie en sinaasappelboter met peperoncino geven de perfecte kick aan de romige vulling.
Kookgerei
- pastamachine of deegroller
- gekartelde pastasnijder
Ingrediënten
- 1 basisrecept pastadeeg, zie hieronder
- 250 g stracciatella
- 100 g geraspte parmezaan
- bloem, om mee te bestuiven
- 1-2 el olijfolie, voor de pasta
- 100 g boter
- rasp van ½ biosinaasappel
- 1 tl peperoncino of chilivlokken
- 1 bosje salie, blaadjes geplukt
Instructies
- Bereid het pastadeeg volgens het recept hieronder. Laat 30 min. rusten tot gebruik.
- Laat de stracciatella even uitlekken in een met keukenpapier beklede zeef. Doe over in een kom en roer de parmezaan erdoor. Breng de vulling op smaak met zout en peper.
- Verdeel het deeg in 3-4 gelijke stukken. Haal een stuk deeg door de pastamachine op de wijdste stand. Vouw het deeg in de breedte dubbel en haal nogmaals op de wijdste stand door de machine. Haal het deeg telkens 2 keer op een standje lager door de machine tot en met de een-na-dunste stand. Als je geen pastamachine hebt, bestuif je werkblad dan met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot 1-2 mm dikte. Snijd met de gekartelde pastasnijder rechthoeken van ± 12×10 cm*. Schep 2 tl stracciatella in het midden van de vellen. Maak de randjes vochtig met je vinger en klap dubbel. Knijp de uiteindjes samen tot een soort karamellen. Herhaal dit met de rest van de stukken pasta en maak zo 3-4 karamellen per persoon. Leg ze op een met bloem bestoven plank zodat ze niet gaan plakken.
- Kook de karamellen in ruim gezouten water 1-2 min. tot ze gaan drijven. Haal uit de pan met een schuimspaan en meng met een klein scheutje olijfolie zodat ze niet plakken.
- Verwarm de boter met de sinaasappelrasp en peperoncino en breng op smaak met zout. Bak de salie krokant in de warme boter. Schep de salie uit de pan op een bord. Meng de karamellen door de boter.
- Verdeel de karamellen over de borden en maak af met de krokante salie.
Voedingswaarde
- calorieën: 823 kcal
- eiwit: 31 g
- vet: 47 g
- koolhydraten: 68 g
*Overgebleven pastadeeg of afsnijdsels kun je perfect invriezen en later maltagliata van snijden, heerlijk met een eenvoudige aglio olio!
RECEPTEN MERIJN TOL BEREIDING MARTINE STEENSTRA FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN FEESTELIJK SERVIESVERHUUR REPRÉSENTABLE, REPRESENTABLE.NL
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Basisdeeg pasta
Vul je de pasta? Zorg dan dat er niet te veel bloem zit op de kant waarop de vulling komt, dan krijg je de pasta namelijk niet dichtgeplakt. Mocht dat toch gebeuren, bestrijk de randen dan met een vochtig kwastje.
aantal 4 | voorgerecht | kerst, weekend | italiaans | lactosevrij
Met dit eenvoudige basisrecept voor pastadeeg maak je in een handomdraai verse, zijdezachte pasta. Perfect voor alle soorten vormen, van tagliatelle tot gevulde pasta.
Ingrediënten
- 300 g pastabloem tipo ‘00’* + extra om mee te bestuiven
- 3 eieren, losgeroerd
Instructies
- Stort de bloem op een schoon werkblad en maak er een kuiltje in. Giet de eieren voorzichtig in het kuiltje en voeg een snuf zout toe. Roer met een vork steeds wat bloem door de eieren en ga verder met de hand als het met de vork te lastig wordt. Kneed 5-8 min. tot een soepel en zacht deeg. Voeg evt. ½-1 el ijswater toe als het deeg te droog aanvoelt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 min. rusten op kamertemperatuur.
Voedingswaarde
- calorieën: 304 kcal
- eiwit: 11 g
- vet: 4 g
- koolhydraten: 55 g
*Je kunt ook semolina gebruiken (heel fijn griesmeel van harde tarwe) of bloem en semolina samen in gelijke delen. Semolina geeft iets meer structuur aan de pasta. Je vindt het bij de (mediterrane) supermarkt.
RECEPTEN MERIJN TOL BEREIDING MARTINE STEENSTRA FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING MAAIKE KOORMAN FEESTELIJK SERVIESVERHUUR REPRÉSENTABLE, REPRESENTABLE.NL
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Vind meer kerstinspiratie in het nieuwste delicious.magazine!