Van TikTok naar je keuken: Soraya Riem brengt het virale #BroodjesBouwen tot leven in diens nieuwe kookboek Broodjes Bouwen! Een bundel vol broodjes waar je blij van wordt – knapperig, rijk belegd en met een flinke dosis spontaniteit.
Soraya laat zien dat broodjes allesbehalve saai hoeven te zijn. Denk aan smeuïge beef tataki buns, zachte puddingbroodjes of die dikke, vette boterhammen die je eigenlijk voor lunch maakt, maar onderweg naar je werk al per ongeluk opeet. Diens nuchtere stijl en aanstekelijke energie waar Soraya bekend om staat maken elk recept toegankelijk én onweerstaanbaar. Vergeet dus die boterham met pindakaas – dit is brood, maar dan beter.

Dit recept is voor warme beef tataki buns: ongelooflijk lekker, maar niet bepaald makkelijk om te eten. Dit broodje is er om zonder schaamte slordig te verorberen — waarna je gegarandeerd je vingers nog staat af te likken!
Broodjes Bouwen ligt nu in de winkel. Bestel het nieuwe boek van Soraya nu online via bijvoorbeeld bol.com of atheneum scheltema!
Beef tataki buns uit Broodjes Bouwen
aantal 2 | brunch, lunch | doordeweeks, lunch, weekend | japans |
Soraya: "Toen ik dit broodje bedacht leek het een perfect idee, maar ik zeg je eerlijk: echt praktisch is-ie niet. Dus wil je dit maken voor je date? Ik zou het toch maar even skippen, je kunt dit broodje niet charmant eten. Heb je iets wits aan? Overweeg dan even om iets anders aan te trekken. Goed, genoeg waarschuwingen gehad. Maar ze zijn wel nodig, want dit broodje is gevaarlijk lekker."
Ingrediënten
- 2 biefstukjes
- 1 rode chilipeper
- 3 cm gember
- 1 teentje knoflook
- 3 el sojasaus
- 3 el mirin
- 1 el rijstazijn
- 1 tl sesamolie
- sap van ½ limoen
- 3 el mayonaise
- 2 tl sriracha
- 250 ml zonnebloemolie
- 2 grote sjalotten
- zout en peper
- 1 wortel
- ½ paprika
- 1 bosui
- flinke hand taugé
- 4 el sesamzaad, ongeroosterd
- 2 hamburger- of Briochebroodjes
Instructies
- Haal de biefstukjes uit de koelkast en laat op kamertempratuur komen. Snijd de chilipeper in dunne ringetjes en doe in een kommetje. Raps de gember en knoflook erboven. Voeg dan de sojasaus, mirin, rijstazijn, sesamolie en het limoensap toe en roer tot een dressing. Meng in een ander kommetje de mayonaise met de sriracha en zet apart.
- Zet een ruime pan met zonnebloemolie op het vuur en laat heet worden. Snijd de sjalotten in heel dunne reepjes en frituur tot ze mooi goudbruin zijn. (Wees wel voorzichtig: bij mij is dit een keer heel erg fout gegaan en toen overstroomde de pan, dit kan heel erg gevaarlijk zijn. Ik had namelijk te veel olie in de pan gedaan en als je daar koude ui bij doet ontstaat er een heftige reactie. Dus zorg dat je pan groot genoeg is en dat je niet te veel ui/sjalot in één keer in de pan gooit.) Leg de gefrituurde sjalotten op een keukenpapiertje en bestrooi met wat zout.
- Maak de wortel schoon en schaaf er met de dunschiller mooie lintjes van. Snijd de paprika en bosui in dunne reepjes. Doe de wortel, paprika, bosui en taugé in een bak, gooi de helft van de dressing erover en hussel de salade door elkaar.
- Doe het sesamzaad op een bordje. Bestrooi de biefstukjes met zout en peper en haal door de sesamzaadjes. Zorg dat de biefstukjes helemaal bedekt zijn.
- Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en bestrijk met een dun laagje van de srirachamayonaise. Rooster de broodjes in een goed hete pan. Haal de broodjes eruit en bak dan de biefstukjes 1½ minuut aan elke kant. De buitenkant moet mooi gebakken zijn; de binnenkant moet nog rauw zijn. Leg het vlees 10 minuutjes in de vriezer, dit stopt het garingsproces en zorgt ervoor dat je makkelijker plakjes kunt snijden.
- Dan is het tijd om de broodjes te bouwen. Snijd het vlees in plakjes en sprenkel de rest van de dressing eroverheen. Bestrijk de onder- en bovenkant van de broodjes met de rest van de srirachamayonaise. Beleg met vlees, salade en krokante sjalotten en klaar. De eerste die mij bewijs stuurt dat het is gelukt dit broodje met schone handen te eten, mag een boek weggeven aan iemand.
Voedingswaarde
RECEPT VAN SORAYA RIEM UIT BROODJES BOUWEN
FOTOGRAFIE LAURIEN RIHA
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: crispy rice bowl met miso-beef tataki