7 tips voor de perfecte curry

7 tips voor de perfecte curry
RECEPTEN HESTER DE GOEDE FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX STYLING, FOODSTYLING LES FILLES ROUGES

Curries barsten van de smaak – kruidig, romig, pittig – maar zo moeilijk zijn ze niet om te maken. Van India tot Thailand, er bestaan duizenden varianten, elk met hun eigen karakter en geurige twist. Toch zijn er een paar gouden regels die áltijd werken, welke curry je ook maakt. Daarom: onze 7 onmisbare curry-tips voor de perfecte pan vol comfort en kruidigheid!

1. Zachtjes bakken

De meeste currypasta’s worden lekkerder als je ze eerst op laag vuur omschept en zachtjes bakt in wat olie of ghee. In deze recepten doe je dat 5–8 minuten, maar langer — tot 15–20 minuten — kan ook, zeker bij Indiase curry’s met veel specerijen.

2. Curry-elixer op voorraad

Pel 2 bollen knoflook en schil een flink stuk gember en hak fijn. Pureer de knoflook en gember tot een pasta, doe in een ultraschone pot, schenk er een laagje olie over en zet in de koelkast tot gebruik. Bij elke curry gebruik je wat van deze geurige puree.

3. Currypasta bewaren

Ook currypasta kun je op de hierboven genoemde manier in de koelkast bewaren.

4. Neem een platte vijzel

Een platte vijzel is een must als je graag currypasta’s of boemboes maakt. De Indonesische variant heet een tjobek. Daarin stamp en wrijf je alles tot een fijne pasta. Het resultaat is echt anders dan uit de keukenmachine: je krijgt vooral meer smaak! Een platte vijzel koop je bij de toko, kookwinkel of online.

5. Ga voor vers & authentiek

Voor de lekkerste curry’s haal je de beste boodschappen – of ze nu Indiaas, Thais of Indo zijn – bij de toko. Want daar vind je ingrediënten als verse kaffir-limeblaadjes, galanga en Thaise basilicum, en dat geeft de échte smaak.

6. Toasten voor diepere smaak

Als je specerijen 1 minuut toast in een hete koekenpan, gaan ze open: ze geuren heerlijk en worden intenser van smaak. Let op: laat ze niet verbranden!

7. Hele specerijen

Specerijen blijven langer goed als je ze à la minute maalt in een koffiemolentje of in de vijzel. Het is in veel currypasta’s ook lekkerder als je ze niet helemaal fijn maalt. Je kunt ook een deel van de specerijen – als je ze in het groot inkoopt bijvoorbeeld – in de vriezer bewaren.

Wil je deze currytips nu ook gelijk zelf proberen? Hier zijn een paar van…

onze meest populaire curry recepten:

Thaise viscurry met sugarsnaps en noedels

Curry-liefhebbers opgelet! Deze heerlijke, snelle Thaise curry met witvis, sugarsnaps en rijstnoedels zet je binnen no-time op tafel!

naar recept
thaise viscurry met noedels
kruidige gehaktballetjescurry

Deze kruidige gehaktballetjescurry geeft een Indiase twist aan de klassieke gehaktbal. Hou jij ook zo van de Indiase keuken? In het nieuwe september-nummer koken we een Indiaas feest met kruidige kokosrijst, korma, pittige garnalen en een wel heel zonnige salade uit Assam, alle recepten vind je hier.

naar recept
gehaktballetjescurry
groentecurry met paratha-brood

Proef de smaken van Bengalen met deze groentecurry en zelfgemaakt paratha-brood. Chef Opel Khan geeft een moderne twist aan dit traditionele gerecht – heerlijk kruidig en perfect om te dippen!

naar recept
groentecurry met brood
kruidige aubergine-curry met kurkuma, doperwten en paneer

Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.

naar recept
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer

Kijk ook eens: zelf currypasta maken: 3 recepten voor korma, jalfrezi en Thaise groene curry