Even terug naar dat oude, vertrouwde restauranteten: kip zoals je die op de kaart ziet in Franse bistro’s en restaurants – en straks ook op jouw eettafel, want we delen de recepten voor Franse kip met je.
Is dit niet iedereens lievelingseten? Geroosterde – of langzaam gestoofde – kip, een bord vol gouden aardappels en knapperige sla met de perfecte hoeveelheid dressing om elk blaadje. Tijd om het zelf te maken!
Een vijf minuten vinaigrette die alles wat het aanraakt in goud verandert
Kip met cider en appels – poulet à la Normande
Deze klassieker uit Normandië blijft zo populair dat we een stortmail aan klachten over ons heen zouden krijgen als we hem ooit van de website halen (wees gerust: dat doen we niet).
Kip à la Normande verenigt twee eenvoudige (herfst)ingrediënten tot een harmonieuze stoofpot. De rijke, romige saus en het hartige, umami-achtige vlees worden mooi in balans gebracht door de zoetzure appels en frisse cider.
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
naar receptKalkoen met kerst! Deze versie uit Normandië met cider en appel is een van de meest klassieke en heerlijke kalkoenrecepten die er bestaan.
naar receptVan kip à la Normande kunnen we onmogelijk genoeg krijgen. Toch kan een beetje variatie op zij tijd geen kwaad. Daarom gaan we deze keer voor cider in plaats van wijn! Kies bij de slijter liefst een goede, droge cider. Die gaat het best bij deze normandische kip. Probeer de volgende keer lekker deze versie van kip à la Normande.
naar receptStoofpot van kip in rode wijn – coq au vin
Je hebt de jus van een malse coq au vin, vast een keer van een bordje opgeveegd ergens in een charmant Frans restaurant, maar heb je het ook thuis gemaakt? Probeer het op een gure herfst- of winteravond eens, je zal er geen spijt van krijgen. Dit door en door klassieke recept is een spiegel van de Franse keuken: simpele ingrediënten – wél van de beste kwaliteit – en grootse, rustieke smaken.
Je maakt coq au vin met een uitgebeende kip en een fles volle rode wijn – ultiem lekker is een stevige bourgogne, maar elke volle rode wijn die je graag drinkt werkt in deze stoof. Wat erbij gaat? Spek, uien, bleekselderij, wortel, knoflook, en champignons. Eigenlijk een soort boeuf bourguignon, maar dan eenvoudiger en met kip.
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
naar receptMakkelijk, snel en perfect om buiten te eten: deze zomerse coq au vin met zilveruitjes is héérlijk!Probeer ook eens deze kip à la normande.
naar receptIn de jaren zeventig keken we de kunst graag af bij de Fransen, want dáár werd pas lekker gegeten. Coq-au-vin, een bourgondische stoofpot was toen een hit. Wij maken er met witte wijn en dragon een heerlijke, zomerse versie van. Als dit gerecht in de römertopf wordt gemaakt, krijgt de bouillon nog meer smaak.
naar receptKip uit Baskenland – poulet Basquaise
Zachtgestoofde paprika’s in de mix met piment d’Espelette, tomaten, een scheutje van het een of ander, en kip. Kan niet anders dan lekker zijn!
Très simple en fait à la maison – huisgemaakt – zo smaakt deze klassieker. Snel aan de slag dus voor zo’n Baskische kipstoof.
naar receptKip met dragon – poulet à l’estragon
De frisse anijssmaak van dragon past overtuigend goed bij malse kip. Een huwelijk waar je geen speld tussenkrijgt. Maak een van deze kippetjes, verenig ze met hun geliefde dragon, en je bent straks trouwambtenaar in eigen keuken.
Kip met druiven en walnoten is een feestcombi die weinig inspanning vraagt.
naar receptEen maaltijdsalade met vrolijke kleuren. Zachte kip, krokant brood, zilte spekjes en frisse peterselie. Deze wortelsalade heeft het allemaal! Ook perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner.
naar receptNieuwe aardappels en dragon zijn dikke vrienden. Heerlijk in zo'n romige stoof met groene asperges en sappige kipdijfilet. Nog zo'n populair piepergerecht: geroosterde aardappels met roquefort
naar receptKip met paddenstoelen – poulet aux champignons
Spreekt voor zich: gebakken kip, bedekt met een romige paddenstoelensaus – Frans comfortfood!
Nu de koudere dagen aanbreken en het blad om je oren vliegt, snakken we naar warme gerechten. Deze kip combineert heerlijk met de met romige kastanjechampignonsaus.
naar receptVoeg de mosterd pas vlak voor serveren toe aan de champignonsaus, dan blijft het mosterdaroma het beste behouden. Ook lekker door de saus is een beetje dragon.
naar receptKip met linzen uit Le Puy-en-Velay
Maak deze kip alvast op zondag voor een doordeweekse dag, zodat je op de dag zelf er alleen nog een laatste hand op hoeft te leggen. Combineer met de nootachtige smaak van deze stevige, groene, Franse linzen. Du Puy-linzen heten zo omdat ze komen uit Le Puy-en-Velay in Frankrijk.Zin in meer kip? Maak dan deze met tamari en ahornsiroop.2 dagen van tevorenBereid de kip tot en met de een na laatste stap. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet in een afgesloten plastic bak in de koelkast.op de avond zelfDoe de kip over in een braadpan. Voeg 1 el water toe. Laat ± 15 min. doorwarmen op matig tot laag vuur, waarbij je de kipkarbonades halverwege keert. Volg de laatste stap, bestrooi met peterselie en serveer met de sperziebonen.wijntipKies een soepele, niet te zware wijn. Er gaat riesling bij de kip, dus een Elzasser riesling is prima. Maar een sappige rode Toscaan met lichte houtrijping en levendige zuren past nóg beter bij de zachte en aardse smaak van de linzen en de kruiden.Rood uit Italië: IGT Toscane Frescobaldi Rémole, Gall&Gall
naar receptJagerskip – poulet chasseur
Helaas (nog) geen recept in ons archief, maar het gerecht vraagt toch om een uitleg: jagerskip is een kipbereiding op de jagersmanier. Dat wil zeggen dat je een lekkere pruttelpot maakt met kip, champignons, een scheutje brandy, tomaten, witte wijn – óf beaujolais nouveau als je in Lyon bent – en daar heb je hem weer: l’estragon, oftewel dragon.
Bekijk ook: 19x ovenschotel met kip












