aardpeer-velouté met kastanje & beurre noisette

aardpeer-velouté met kastanje & beurre noisette
RECEPTEN GUILLAUME BRAHIMI FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY ZWART-WITFOTO’S SASKIA LELIEVELD STYLING EMMA KNOWLES

Frans bistro-eten is eenvoudig, robuust en toch elegant. Zoals deze romige aardpeersoep met kastanje en salie – dat brengt je toch direct naar herfstig Frankrijk?

Alleen al bij de aanblik van deze kom krijgen we het warm op de allerbeste manier; dit is herfst op z’n best! Aardperen, gepureerd met slagroom en kippenbouillon tot een zijdezachte velouté, dunne reepjes kastanje en daar bovenop een notige boter met krokante blaadjes salie. Een soep die comfort van de daken wil schreeuwen, maar dat niet doet, want zo luidruchtig zijn de Fransen niet opgevoed.

Heb je na deze soep meteen zin gekregen in nog meer Franse klassiekers? Van rijke hoofdgerechten tot verfijnde patisserie: in ons nieuwste nummer nemen we je samen met Rutger Bakt, onze gast-hoofdredacteur, mee naar Parijs voor een editie vol Franse recepten. Klinkt dat als iets voor jou? Bestel het nieuwe nummer dan hier!

Aardpeer-velouté met kastanje & beurre noisette

aantal 6 | voorgerecht | weekend | frans |

Last minute geslagen slagroom schep je door de soep, zo wordt-ie echt zijdezacht!

Voorbereiding:50

Totale tijd:50

Ingrediënten

  • 200 g boter, in blokjes
  • 4 sjalotten, in dunne ringen
  • 1 kg aardpeer, geschild, in blokjes
  • liter kippenbouillon
  • 250 ml slagroom
  • 12 salieblaadjes
  • 4 gekookte kastanjes*, in dunne reepjes
  • el fijngesneden bieslook

Instructies

  1. Smelt voor de velouté de helft van de boter in een grote pan op halfhoog vuur. Voeg, als de boter gaat schuimen, de sjalot toe en bak in 3-5 min. zacht, af en toe roerend. Voeg de aardpeer toe en bak in 5-6 min. lichtbruin, regelmatig roerend. Voeg de bouillon en de helft van de room toe en breng op hoog vuur aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat 15-20 min. sudderen, af en toe roerend, tot de aardpeer heel zacht en gaar is.
  2. Pureer de soep helemaal glad en romig met de staafmixer, blender of keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout en houd warm tot serveren.
  3. Smelt voor de beurre noisette de rest van de boter in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg, als de boter gaat bruisen, de salie toe en bak ± 5 min. tot de blaadjes knapperig zijn en de boter licht-nootbruin van kleur is. Roer de kastanjereepjes erdoor en neem van het vuur. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Klop vlak voor serveren de rest van de room stijf tot zachte pieken en vouw door de velouté. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de velouté over 4 kommen, schep de beurre noisette erover en bestrooi met de bieslook.

Voedingswaarde

  • calorieën: 481 kcal
  • eiwit: 5 g
  • vet: 38 g
  • koolhydraten: 26 g

RECEPTEN GUILLAUME BRAHIMI, FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY, STYLING EMMA KNOWLES

*Gekookte kastanjes koop je in blik of pot bij een ruim gesorteerde of biologische supermarkt.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: Rutgers whiskyboterkoek met pecannoten