vijgentaartje met sesam en geitenkaas

vijgentaartje met sesam en geitenkaas
RECEPTEN, FOOD STYLING LOUISE PICKFORD FOTOGRAFIE IAN WALLACE

Gun jezelf de sensatie van verse vijgen! Maak onze eenvoudige gerechten met vijgen, zowel hartig als zoet en absoluut verrassend.

Voor alle recepten, van een vijgen-hazelnootcake tot een rundercarpaccio met verse vijgen, haal je nu het oktobernummer van delicious. in huis!

Vijgentaartje met sesam en geitenkaas

Voorkeur: vegetarisch

aantal 8 | borrelhap, dessert, voorgerecht | feestelijk, herfst, kerst, weekend | internationaal, italiaans | vegetarisch

Zelf rijpe vijgen plukken kan ook hier, want ook bij ons geven vijgenbomen steeds vaker een gulle oogst in het vroege najaar. Een verrukkelijke sensatie, nét zo lekker als het maken van dit verrassende recept. Zoet én een beetje hartig.

Kooktijd:30

oven20

Totale tijd:50

Kookgerei

  • taartvormpjes van 8×10 cm

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 6 el vloeibare honing
  • 125 g havermout
  • 75 g gemengde zaden bijv. sesam, lijnzaad en maanzaad
  • 350 g zachte geitenkaas
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 tl vanille-extract

Vijgen

  • 55 g bruine suiker
  • 8 verse vijgen, gehalveerd
  • 30 g boter
  • 1 tl rozenwater, supermarkt of mediterrane winkel
  • sesamzaad, om mee te bestrooien

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Smelt de boter en de helft van de honing in een kleine pan en meng de havermout en de zaden in een kom. Zodra de boter is gesmolten, roer je de honingboter door de havermout en zaden met een snuf zout. Verdeel het mengsel over de taartvormpjes en druk aan tot de bodem is bedekt. Zet de vormpjes op de bakplaat en bak 15–20 min. Laat volledig afkoelen: pas dan worden ze stevig en knapperig.
  2. Doe de geitenkaas, de crème fraîche, de overgebleven honing en de vanille in de keukenmachine en mix tot een zachte en romige massa. Bewaar koel tot gebruik.
  3. Zet de grill hoog. Doe 2 el suiker op een bord en schud om tot een dunne, gelijkmatige laag. Druk elke vijg met de snijkant naar beneden in de suiker en leg ze met de snijkant naar boven op een met folie beklede bakplaat. Gril zo’n 2–3 min. tot ze zacht en goudbruin zijn, laat ze daarna afkoelen.
  4. Doe de boter en de rest van de suiker in een kleine pan en verwarm voorzichtig, terwijl je roert tot het begint te bruisen. Voeg het rozenwater toe, laat een paar min. zacht borrelen tot de siroop indikt en laat daarna afkoelen.
  5. Haal de taartbodems uit de vormpjes en leg ze op een schaal. Schep of spuit de gekoelde kaasmassa erin en top elk taartje met 2 vijgenhelften. Druppel er wat rozensiroop over en bestrooi met sesamzaad om te serveren.

Voedingswaarde

  • calorieën: 546 kcal
  • eiwit: 15 g
  • vet: 40 g
  • koolhydraten: 2 g

RECEPTEN, FOOD STYLING LOUISE PICKFORD FOTOGRAFIE IAN WALLACE

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Gek op boter? Sla dan zeker deze recepten op: 6x beurre noisette