13 snelle pompoen recepten voor extra comfort deze herfst

13 snelle pompoen recepten voor extra comfort deze herfst
Tekst: Amelia Christie-Miller, Fotografie: Joe Woodhouse, Foodstyling: Esther Clark, Propstyling: Florence Blair.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: ‘pompoen’ en ‘snel’ in dezelfde zin. Alleen al het snijden van een pompoen kost je normaal gerust tien minuten. Toch hebben we een handvol recepten gevonden die je zonder moeite later op de avond nog kunt maken – en die zo snel klaar zijn, dat je alsnog vóór 19:30 aan tafel zit!

Zodra het groene blad aan de takken verkleurt naar een rood, geel, oranje-herfstpalet, krijgen we op de redactie onmiddellijk zin in pompoen recepten, en dan het liefst pompoen op z’n comfortabelst: gestoofd, geroosterd of gepureerd tot een zijdezachte soep. Het is daarom zo jammer dat de meeste pompoen gerechten zo lang op zich laten wachten. Behalve deze selectie!

Ga eens voor een stevige pompoen-kikkererwtenstoof met kaneel, komijn en gekleurde blaadjes snijbiet, of dompel je lepel in een Franse pompoensoep waar je gerust een paar liter van kan maken zodat je de rest van het seizoen alleen maar je vriezer hoeft open te trekken. En wat dacht je van een romige pasta met spinazie, pompoen, varkenshaas en hartige olijventapenade die alles samenbrengt? Genoeg snelle recepten met pompoen, om direct aan het koken te slaan!

Snelle pompoen recepten

pompoen-kikkererwtenstoof uit Bold Beans

Een easy stoof die alles heeft: hij is zoet, pittig, rijk en supervol van smaak.

naar recept
soupe de potiron Franse pompoensoep

Overal ter wereld komt soep op tafel. Wij snappen dat, want je hebt er maar één pan voor nodig en een beetje meer of minder van de ingrediënten maakt niet zoveel uit. Je kunt soep van tevoren maken en warmt het snel op als je trek krijgt. Alle reden dus om deze heerlijke soupe de potiron Franse pompoensoep een keer te proberen!

naar recept
soupe de potiron Franse pompoensoep
romige pasta met spinazie, pompoen & varkenshaas

Het geheime ingrediënt dat dit gerecht net even een onverwachtse kick geeft is olijventapenade. Dus heb je nog een potje staan in de koelkast? Doe een paar lepels door de pasta!

naar recept
pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita

Een fijne verrassing als de kruidige pompoencurry onder z'n dakje van bladerdeeg tevoorschijn komt.Dít doe je met de overgebleven pompoenpitten!

naar recept
Pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita

Half uurtje bereiden, daarna doet de oven de rest

boekweitrisotto met pompoen, parmezaan & bittere chocolade

Maak de boekweitrisotto tot 1 dag eerder klaar t/m stap 4. Warm voor het serveren even door.

naar recept
boekweitrisotto met pompoen
Omgekeerde pompoentaart met waterkers & blauwaderkaas-crème

Feestelijk etentje? Maak dan deze prachtige pompoentaart! Serveer 'm met pittige waterkers, gember-vinaigrette en een royale dot room.

naar recept
Omgekeerde-pompoentaart-met-gezouten-karamel-waterkers-met-gembervinaigrette-en-creme-crue
pompoen tarte tatin met frisse clotted cream

De mentholachtige, eucalyptussmaak van kardemom werkt heel goed bij kruidige tijm. Samen geven ze deze zoete pompoentaart een vrolijkmakend, fris accent. Echt een heel goed dessert, dat ook nog eens in een uurtje op tafel staat.

naar recept
pompoenfrittata met salie

Een Italiaanse klassieker met een smokey touch. TIP: Deze pompoenfrittata is ook lekker met geitenkaas of spekjes.

naar recept
pompoenfrittata
fettuccine met pompoen en pancetta-pangrattato

Pompoen is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar en daarom ook prima in te zetten in voorjaarsgerechten. Het groen van de erwten en het oranje van de pompoen en de zachtgele kleur van de fettuccine brengen je meteen in lente sferen. 

naar recept
pompoen-ajvar met brood

Deze pompoen ajvar is het perfecte gerecht voor de herfst. Ajvar is een zachte spread van paprika en aubergine. Voor deze herfstvariant is een deel van de paprika vervangen door geroosterde pompoen. De rauwe knoflook en gerookte-paprikapoeder geven nog wat extra pit.

naar recept
Pompoen-ajvar met brood
Indonesische soto met pompoen & geroosterde kikkererwten

Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en geeft daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op deze pittige soto soep. "Dit is mijn vega-versie van de bekende Indonesische maaltijdsoep. Serveer met sambal en gebakken uitjes."

naar recept
Indonesische soto met pompoen en geroosterde kikkererwten
pompoen met ahornsiroop en kaneel

Chef Mike McEnearney uit Sydney kiest het liefst voor eenvoudig seizoenseten. Zijn pompoen met ahornsiroop en kaneel is een van de redactiefavorieten!

naar recept
pompoen-delicious
gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata

Ze is niet alleen immens populair in de VS, ook Yvette van Boven loopt weg met Alison Roman. Logisch, haar keuken is makkelijk, inspirerend en heerlijk. Daarom delen we dit recept voor gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata uit haar boek Lekker Thuis. Tip: Alles behalve de geroosterde kokos kun je tot 1 dag van tevoren alvast klaarmaken. Rooster de kokosvlokken vlak voor het serveren en voeg ze bij het bieslookmengsel (geroosterde kokos wordt zacht als je het mengt met de kruiden en in de koelkast zet).

naar recept
Gekaramelliseerde winterpompoen met kokosgremolata Alison Roman Lekker thuis

Lees ook: de 5 populairste Rutger bakt recepten op onze site