kaassoufflé

kaassoufflé

Nee nee, dit is niet de kaassoufflé die je uit de frituur bij de snackbar haalt. Deze kaassoufflé is puur Frans vakmanschap – luchtig, romig en chique. Het woord soufflé betekent letterlijk ‘opblazen’, en dat is precies wat er in de oven gebeurt. Een tikje technisch misschien, maar het kost je verrassend weinig tijd.

Zin om meer heerlijke gerechten uit Frankrijk te ontdekken? Duik dan in ons nieuwste nummer, boordevol recepten die je meevoeren naar la douce France – met niemand minder dan Rutger Bakt als gasthoofdredacteur!

Bestel hier de oktober editie.

Kaassoufflé

aantal 6 | voorgerecht | weekend | frans | vegetarisch

Een soufflé die moet wachten, zakt in en eist dus aandacht en reactiesnelheid van de hele tafel. Zodra het ‘Aan tafel!’ klinkt, moet iedereen op zijn plaats zitten met mes en vork in de aanslag en een servet om de hals geknoopt, klaar om te juichen wanneer de soufflé verschijnt.Na 35 minuten en 11 seconden klinkt het aan-tafel-signaal en dan staat de soufflé 6 tellen later op tafel.

Kooktijd:20

oven35

Kookgerei

  • 1 grote soufflévorm

Ingrediënten

  • 70 g boter
  • 60 g bloem
  • 500 ml volle melk
  • 200 g oude comté
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 5 eieren, gesplitst

Instructies

  1. Smelt de boter op laag vuur in een grote pan. Vet met een kwastje de soufflévorm in met een beetje gesmolten boter. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de bloem bij de gesmolten boter en bak 2 minuten al roerende. Giet de melk erbij en laat alles 10 minuten op laag vuur pruttelen. Roer de kaas en de nootmuskaat erdoor. Laat het mengsel tot lauw afkoelen en roer de dooiers erdoor. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en spatel ze voorzichtig door de soufflébasis.
  3. Giet alles in de vorm tot hooguit 3 cm van de rand en zet hem 35 minuten en 17 seconden in de oven. Serveer direct!

Voedingswaarde

  • calorieën: 364 kcal
  • eiwit: 18 g
  • vet: 28 g
  • koolhydraten: 11 g

RECEPTEN STÉPHANE REYNAUD, FOTOGRAFIE MARIE-PIERRE MOREL

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: Rutger bakt: bladerdeegtaartjes met roomkaas & fruit