sticky zalmfilet met bloemkool-kokoscrème van Yvette van boven

sticky zalmfilet met bloemkool-kokoscrème van Yvette van boven
RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN, JORIS BIJDENDIJK, VANJA VAN DER LEEDEN, MAX LA MANNA, PAULAMI JOSHI FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING MARIJN VISSER FOODSTYLING OSCAR DE LINT SERVIES SISSY-BOY HOMELAND

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | aziatisch |

Yvette: 'Een makkelijk gerecht uit EASY waar je je vingers bij aflikt. Ja, ik ben fan van bloemkool, laat dat duidelijk zijn. In dit boek vind je veel toepassingen voor mijn lievelingsgroente. Hier serveer ik hem als crème, een beetje oosters met kokosmelk erdoor. De sticky zalm is to die for al zeg ik het zelf. Toe maar, maak maar. Je gaat zo blij worden van dit bordje! Echt heel comfortabel.'

Kooktijd:50

Totale tijd:50

Kookgerei

  • vijzel

Ingrediënten

  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el geroosterd komijnzaad, gekneusd in de vijzel
  • 2-3 tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ tl kaneel
  • snuf cayennepeper
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 400 ml kokosmelk, blik
  • 500 ml groentebouillon
  • gestoomde paksoi, bimi of peultjes
  • papadums optioneel, voor erbij

sticky zalm

  • 100 ml sojasaus
  • 100 g suiker
  • 5 cm gember, fijngeraspt
  • ± 50 ml rijstazijn, of naar smaak
  • 500 g zalmfilet 4 stuks, met huid
  • scheutje sesamolie
  • 1 el geroosterd sesamzaad

Instructies

  1. Fruit voor de crème de uien in een zware pan op laag vuur in de zonnebloemolie tot ze zacht zijn maar nog niet kleuren. Voeg de komijn, knoflook, kaneel en cayennepeper toe, roer even om. Schep dan de bloemkoolroosjes erdoor en laat ze ± 10 min. meebakken op laag vuur.
  2. Giet de kokosmelk en groentebouillon erbij. Roer los en leg de deksel op de pan. Laat onder af en toe roeren zo’n 20 min. sudderen tot de bloemkool gaar is. Pureer de crème glad met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
  3. Meng intussen voor de sticky zalm de sojasaus met 100 ml water en de suiker in een grote koekenpan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Voeg ½ tl versgemalen zwarte peper en geraspte gember toe. Roer tot de suiker is opgelost. Laat de saus dan op hoger vuur dikker worden tot hij op de achterkant van een lepel blijft liggen. Voeg na 5-7 min. de rijstazijn toe, proef en voeg eventueel extra zout of azijn toe.
  4. Leg de zalm in de hete saus met de huidkant naar beneden en laat alles nog zo’n 6 min. zachtjes bakken tot de onderkant van de vis gaar is, maar het midden nog net glazig. Schep tijdens het bakken steeds een lepel saus over de filets heen.
  5. Schep de bloemkoolcrème in vier voorverwarmde diepe borden. Verdeel de zalmfilets erover, druppel er wat sesamolie over en bestrooi met sesamzaad. Serveer met de gestoomde groene groenten en eventueel papadums.

Voedingswaarde

  • calorieën: 723 kcal
  • eiwit: 35 g
  • vet: 41 g
  • koolhydraten: 52 g

RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN, JORIS BIJDENDIJK, VANJA VAN DER LEEDEN, MAX LA MANNA, PAULAMI JOSHI
FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING MARIJN VISSER FOODSTYLING OSCAR DE LINT SERVIES SISSY-BOY HOMELAND

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ook leuk om te maken: aziatisch omelet met garnalensalade , kipschnitzels en Aziatische koolsla, aziatische zalm met noedels & sesamspinazie