Al eens van upside down cooking gehoord? Als jouw For You-pagina ook helemaal vol staat met lekkere recepten en foodtrends, dan is de kans groot dat je van deze trend hebt gehoord. Influencer Dominic Franks gebruikt wel een heel unieke techniek in zijn keuken…
De upside down cooking-trend bestaat uit recepten die ondersteboven worden voorbereid. Vergelijkbaar met klassiekers als tarte tatin en omgekeerde fruittaart. In essentie begin je met de vulling of topping en eindig je met het deeg. Even in de oven, omkeren, en klaar! En als bonus kan alles op één bakplaat gemaakt worden.
Wat Dominic Franks op zijn Instagram laat zien is dat je deze techniek ook bij veel hartige recepten kunt toepassen. Zo maakt hij niet alleen een zomerse tomatentaart met feta en bieslookbloemen upside down, maar ook een ratatouille-taart, French onion soup tart, en kleine hapjes met gerookte makreel en zongedroogde tomaat. Kortom, een serie waar hij nog wel even mee vooruit kan.
Het succes van deze receptvideo’s is makkelijk verklaarbaar: het is net even anders dan je gewend bent, de techniek is simpel als je hem onder de knie hebt, en laten we wel wezen: wie houdt er niet van bladerdeeg?!
In zo’n beetje drie stappen kun je thuis voortaan ook upside down recepten bouwen. Je begint met een bakplaat en vel bakpapier (stap 1), waar je olie, kruiden en de lekkerste groenten, kazen en meer over verdeeld (stap 2). Tot slot bedek je alles af met kant-en-klaar bladerdeeg en stop je het in zijn geheel in de oven (stap 3). Makkelijker kan bijna niet toch?
Zin gekregen om vanavond nog een recept van Dominic Franks te proberen – en ligt er toch al een rol bladerdeeg in je koelkast te niksten – klik dan hier: @dominthekitchen.
Enzo Pérès-Labourdette: ‘Deze cake is uiteraard lekker bij thee. Ik kook zelf de overgebleven rabarber vaak in met wat citroensap en suiker. Zo krijg je rabarbersiroop die ontzettend lekker is met wat bruiswater.'