budgetproof koken? leer van de Italianen, Spanjaarden en Grieken

budgetproof koken? leer van de Italianen, Spanjaarden en Grieken

Budgetkoken is hot, maar zeker niet nieuw. De Zuid-Europeanen zijn masters in de kunst van veel smaak met weinig geld. Wat wij nu kennen als culinaire hoogstandjes is ontstaan door armoede.

Deze keukens zitten vol met gerechten die zijn ontstaan uit pure noodzaak, maar dat proef je absoluut niet terug.

Italië: van armoede tot hot & happening

Cucina povera staat voor arme keuken; hier draait alles om maximale smaak uit minimale ingrediënten. Met slechts een handvol ingrediënten kun je echte Italiaanse budgetproof gerechten creëren. Van pasta aglio e olio tot cacio e pepe, bij de Italianen geldt: minder is altijd meer.

Pasta Aglio e Olio

Spaghetti, knoflook, olijfolie en chilipeper – meer heb je niet nodig voor culinaire magie. Het gerecht is ontstaan toen gezinnen na een lange werkdag iets snels en betaalbaars op tafel moesten zetten. Dit Napolitaanse armoede-gerecht veroverde de wereld en is echt meer dan budgetproof!

naar recept
Pasta aglio-olio-peperoncino met oesters delicious.
Pasta Cacio e Pepe

Pecorino kaas, peper en pasta vormen samen het gerecht uit Rome. De combinatie zorgt voor een zijdezacht comfortfood dat bewijst dat luxe niet altijd vastzit aan een prijskaartje, maar aan liefde.

naar recept
cacio e pepe
Panzanella verde uit Toscane

Oud brood weggooien? Niet in Toscane! Deze traditionele broodsalade is het bewijs waarom de Italianen meesters zijn van budgetproof koken. Met verse groentes en olijfolie transformeer je je restjes tot een heerlijke delicatesse

naar recept
Panzanella Ottolenghi - delicious

Spanje: proef het achterland

Laat budgetproof koken maar aan de Spanjaarden over! Als de beste transformeren ze simpele ingrediënten in feestmaaltijden. Met een paar goede basis ingrediënten, een ei, wat aardappels en een ui, worden er gerechten gecreëerd zoals een tortilla en patatas a lo pobre. Of heb je wat oud brood over van het weekend? Maak dan een gazpacho met tomaten.

Kruidentortilla

Dit is Spanje op een bord: drie simpele ingrediënten die uitgroeien tot nationale trots en soms wat discussies. Met ui of zonder ui? Dik of dun? Het maakt niet uit waar de discussie over gaat; in de basis is het het perfect budgetproof comfortfood van een hoog niveau.

naar recept
Kruidentortilla met mojo rojo_preview
Gazpacho

Deze soup, die vroeger door landarbeiders werd gegeten tijdens de lunch, is nu een verfijnde delicatesse. Het bewijs dat de lekkerste trends al eeuwen bestaan!

naar recept
gazpacho-delicious

Griekenland: keep it simple

In Griekenland draait alles om wat de natuur te bieden heeft; zongedroogde tomaten, spinazie, olijven en kruiden vormen een perfecte, smaakvolle basis. Authenticiteit en smaak gaan hier hand in hand met de opbrengsten van het land.

Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi

Deze Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi is een echte familiefavoriet. Heel fijn in de zomer, geschikt voor grote groepen en super om van tevoren te maken.

naar recept
kisir-rijstsalade-delicious
Spanakorizo

Het boeren goud uit de Griekse aarde: spinazie. Samen met rijst, citroen en dille zet je een heerlijke, diepgaande maaltijd op tafel. Eenvoudig, fris, voedzaam en niet duur.

naar recept
Greek spanakorizo spinazierijst
Tzatziki

Tzatziki is het Griekse antwoord op hitte, dorst en honger tegelijk. Wat ooit begon als een simpele boerensaus, is nu uitgegroeid tot het fundament van elke goede mezze. Je kan het eten met brood, als topping of gewoon lepel voor lepel.

naar recept
tzatziki recept
Griekse Kikkererwtenstoof

Dit gerecht is rijk aan ziel; het pruttelt al eeuwen in Griekse kloksnelletjes stilletjes op het vuur. Onwijs smaakvol, geen poespas, maar alleen maar warmte.

naar recept

Over kikkererwten gesproken, hier vind je er nog veel meer.