Dag, nacht, zelfgemaakt of door een gezellige Italiaan: je kunt bij ons altijd aankloppen met een bordje risotto. Ga je zelf aan de slag, dan doemt al snel de vraag op: hoeveel risotto reken je per persoon? Te weinig betekent teleurstelling aan tafel, te veel… tja, daar is gelukkig arancini voor uitgevonden.
Wanneer je risotto als hoofdgerecht serveert, kun je uitgaan van ongeveer 75 gram ongekookte risottorijst per persoon. Tijdens het koken neemt de rijst flink wat vocht op… vaak tot wel twee keer zijn eigen gewicht. Die 75 gram rijst wordt dan uiteindelijk ongeveer 225 gram gekookte risotto, een prima hoeveelheid. Kijk even op de verpakking van je risotto hoeveel bouillon je nodig hebt.
Bekijk ook: 13 zomerse risotto’s: licht, fris en boordevol smaak
Risotto als voorgerecht of hapje?
De benodigde hoeveelheid risotto hangt ook af van hoe je het serveert. Als hoofdgerecht gebruik je meer dan wanneer je het als voorgerecht of borrelhapje aanbiedt. In dat geval is 35 tot 40 gram ongekookte risottorijst per persoon voldoende: ongeveer de helft van de hoeveelheid voor een hoofdgerecht.
Welke rijst gebruik je eigenlijk?
Ga voor een korte, ronde korrel: arborio, carnaroli of vialone nano zijn de meest voorkomende risotto-soorten. Deze bevatten lekker veel zetmeel, wat zorgt voor extra romigheid.
Lees ook: 33x risotto recepten waarmee je tot rust komt
En wat als je te veel maakt?
Maak je geen zorgen, want restjes risotto zijn goud waard. Maak er de volgende dag arancini van (zie onze recepten hieronder). Of verwarm de risotto rustig met wat boter of bouillon voor je lunch.
Zin in een smaakvolle Italiaanse klassieker met een twist? Deze arancini met vier soorten kaas en mojo verde is perfect als borrelhapje of als indrukwekkend voorgerecht!
naar receptKun je geen varkenssaucijzen met venkel vinden? Koop dan gewone varkenssaucijzen en voeg 1 el venkelzaad extra toe. Tip: wil je niet alle arancini in één keer frituren? Je kunt de balletjes makkelijk invriezen. Haal ze later dan 2 uur voor frituren uit de vriezer om ze wat te laten ontdooien en frituur dan zoals hierboven.
naar receptZo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!Hier vind je het basisrecept voor risotto.
naar receptBekijk ook: klassieker (met een twist): 6x risotto met paddenstoelen


