aantal 4 | voorgerecht | doordeweeks, weekend | internationaal | vegetarisch
Petite Vallée: een droomplek in de Périgord Noir, ontdekt door een Nederlands duo. En nu ook voor jou als je op zoek bent naar een charmante locatie om te logeren én te eten. Wat je kunt verwachten? Nou, deze tartaar met tomaten uit de tuin bijvoorbeeld en sappige watermeloen.
Kookgerei
- steekring voor serveren
Ingrediënten
- ½ mini-watermeloen, in 1 cm-plakken
- 3 middelgrote coeur de boeuf tomaten (vleestomaten)
- 10 kleine cornichons, fijngehakt
- 3 tl kappertjes afgespoeld, uitgelekt en fijngehakt
- 1 sjalotje, extra fijngesneden
- 2 tl dijonmosterd
- tabasco, naar smaak
- handje paneermeel
- Oost-Indische kers, ter garnering
uiencrème
- 1 el olijfolie
- 2 grote uien, fijngesneden
- 100 ml groentebouillon
- 50 ml slagroom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 80°C. Leg de plakken watermeloen op een ovenrooster en droog ze ± 3 uur in de oven.
- Snijd intussen de tomaten kruislings in, dompel ze kort onder in kokend water en schep ze daarna over in ijswater. Ontvel ze, haal de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat de blokjes uitlekken in een zeef zodat er zo min mogelijk vocht overblijft, anders wordt de tartaar te waterig*.
- Verhit voor de uiencrème de olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Bak de ui glazig met een snufje zout, laat niet verkleuren. Voeg, wanneer de uien zacht zijn, de bouillon en room toe. Laat dit helemaal inkoken op hoog vuur. Laat wat afkoelen en pureer dan fijn tot gladde crème.
- Snijd de uitgedroogde watermeloen in mini-blokjes en meng met de tomaat. Maak de tartaar op smaak met de cornichons, kappertjes, sjalot, mosterd, eventueel tabasco en breng op smaak met zout en peper.
- Leg de steekring op het bord en doe hier een klein beetje paneermeel in. Schep de tartaar in de ring en verdeel er dotjes uiencrème over. Garneer met de Oost-Indische kers.
Voedingswaarde
- calorieën: 154 kcal
- eiwit: 3 g
- vet: 8 g
- koolhydraten: 15 g
* Van het sap en de pitjes kun je heerlijke verse tomatensap maken.
RECEPTEN HANS DE VRIES FOTOGRAFIE ROLINDA WINDHORST STYLING YASMIN HAVERS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: tarte tatin met tomaten & manchego