7x pilav: van traditioneel bijgerecht tot verrassend hoofdgerecht

7x pilav: van traditioneel bijgerecht tot verrassend hoofdgerecht
Recept, Fotografie, Styling, Bereiding: Studio Philippi

Pilav mag dan klinken als een mysterieus gerecht uit verre oorden, maar laat je niet intimideren! Het is gewoon een goed op smaak gebrachte rijst, met soms een nootje, vrijwel altijd een specerij en een klein beetje geduld. En lekker dat het is, joh!

Ondertussen hebben heel veel landen een variatie op een pilavrecept in hun traditionele repertoire, op het gewoontedierlijke af: weet je niet waar je zin in hebt? Pilav, altijd goed!

Wat is pilav?

Het is een rijstgerecht, wat oorspronkelijk uit de Midden-Oosterse keuken komt, waarbij de rijst eerst wordt gebakken voordat het wordt gegaard in een bouillon. Deze kenmerkende methode van het koken van rijst, zou ervoor moeten zorgen dat elke individuele rijstkorrel perfect gaart.

Het woord pilav stamt af van het oud-Perzische woord ‘Pilau’, wat ‘rijst’ betekent. Een deel van de aantrekkingskracht van het gerecht is zijn felle kleur. Dit komt door alle specerijen in het gerecht. Eén van de bekendere is saffraan, wat een prachtige goudgele kleur achterlaat.

Welke rijst gebruik je voor pilav?

Als je een traditionele pilav wilt maken, dan heb je basmati- of jasmijnrijst nodig. De rijstkorrels moeten gelijkmatig en apart gekookt worden, dus je hebt een rijst nodig die niet te plakkerig is. Je kunt alsnog een standaard ronde korrel gebruiken voor de pilav, zolang je de rijst maar grondig wast voordat je hem kookt.

Een andere reden waarom je basmati- of jasmijnrijst wilt gebruiken, is voor de smaak. Deze soorten rijst hebben van zichzelf een nootachtige smaak die perfect past bij pilav.

Een bij- of hoofdgerecht?

Traditioneel gezien eet je het als bijgerecht, maar je kunt er evengoed een hoofdgerecht van maken. Voeg bijvoorbeeld verschillende soorten groenten toe of een goed stuk vlees. Hierdoor kleed je het gerecht aan en is het vullend genoeg voor de grootste maaltijd van de dag.

Hieronder hebben wij een aantal van onze pilav gerechten voor jou op een rijtje gezet. Van een Turkse pilav met lam tot aan een bietenpilav met geitenkaas.

7x pilav

sada pulao (Bengaalse pilav) van Asma Kahn
Wil je weten hoe een meisje uit India dat niet kon koken uiteindelijk succesvol een restaurant in Londen runt, lees dan het boek van Asma Kahn. Zij is de belichaming van a force of nature, waarbij haar positieve energie haar bijzonder veel heeft gebracht. Zoals ze zelf zegt: ‘Niemand in de foodwereld was als ik: een immigrant, moslima en ook wat ouder. Maar je hoeft geen Nigella te zijn om succes te krijgen.'
naar recept
sada pulao van Asma Khan
Turkse lamspilav
Rijst is misschien wel één van de simpelste ingrediënten die je kent. Het neemt veel smaakmakers op tijdens het koken, dé manier dus om een rijk en geurig gerecht als Turkse pilaf met lam van te maken.
naar recept
turkse lams pilaf
wildpilav met paddenstoelen
Pilav wordt vaak met lamsvlees gemaakt. Deze wildpilav met paddenstoelen smaakt heerlijk in de herfst. Trek er een fles rode wijn bij open en maak de open haard aan.
naar recept
wildpilav met paddenstoelen
bietenpilav met geitenkaas
Pilav is een Midden-Oosters gerecht met een graansoort, kruiden groenten, peulvruchten en vlees. Wij gebruiken in bietensap gekookte bulgur. 
naar recept
pilav met geroosterde bloemkool, tomaten en sumak
Top de vegan pilav met crunchy gefrituurde sjalotjes en geroosterde bloemkool. Voor het recept gebruiken we baharat: een specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Sumak is poeder gemaakt van gedroogde mediterrane zuurbes.
naar recept
vegan pilav met geroosterde bloemkool
artisjokkenrijst (enginar pilavi) uit Karsu’s Kitchen
Karsu: 'In bijna elk sprookje ligt de liefde op de loer, dat wordt kinderen al met de paplepel ingegoten. Zo zijn mijn ouders, die bijna veertig jaar getrouwd zijn, voor mij een groot voorbeeld. Mam op haar 42e afgestudeerd onderwijskundige met twee kinderen en een baan. Pap naar Nederland gekomen als politiek vluchteling, afgestudeerd als maatschappelijk werker, nu succesvol restauranthouder.
naar recept
artisjokkenrijst uit karsu's kitchen
geroosterde kip pulao
Met fijngemalen cashews maak je de saus rijk & romig. Pulao of pilav is een rijstgerecht met specerijen waar soms groenten doorheen gaan. In dit geval maak je een diepgele saffraan-pulao. Een echt feestgerecht.
naar recept

Lees ook: 6 gezonde rijst recepten voor iedere dag van de week