Verrukkelijke gerechten uit Bengalen, de regio in India die zich uitstrekt tot en met Bangladesh. Daar staat het nieuwe nummer van delicious. vol mee. De Australisch-Indiase chef Opel Khan geeft zijn eigen draai aan gerechten zoals chana dal en krokant gebakken pakora’s van jalapeño!
Proef de payesh (rijstpudding) met laurier en kardemom en maak zeker deze geroosterde kip pulao. Voor nog meer recepten van Opel Khan shop je nu het nieuwe nummer:
Geroosterde kip pulao
glutenvrij, lactosevrij
aantal 6 |
hoofdgerecht |
|
indiaas |
glutenvrij, lactosevrij
Met fijngemalen cashews maak je de saus rijk & romig. Pulao of pilav is een rijstgerecht met specerijen waar soms groenten doorheen gaan. In dit geval maak je een diepgele saffraan-pulao. Een echt feestgerecht.
Ingrediënten
- 100 g gemberpasta (supermarkt of Aziatische supermarkt)
- 50 g knoflookpasta (supermarkt of Aziatische supermarkt)
- 4 kippenpoten
- 4 el ghee
- 2 uien, fijngehakt
- 50 g cashewnoten
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 2 el yoghurt
- 4 kruidnagels
- 4 groene kardemompeulen, geplet
- 2 laurierbladeren
- takjes van ½ bosje koriander
- limoenpartjes en evt. pickles, om te serveren
pulao
- 300 g basmatirijst
- plukje saffraan à 0,05 g
- 5 el ghee
- 1 laurierblad
- 1 kaneelstokje
- 75 g amandelschaafsel
- 80 g gouden, of gewone rozijnen
Instructies
- Doe de gember- en knoflookpasta in een grote kom. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Voeg de kip toe en schep om. Zet 2 uur of langer afgedekt koel weg om te marineren.
- Verwarm de 4 el ghee in een grote, diepe pan op middelhoog vuur. Haal de kip uit de marinade. Bak de kip in porties, 4-5 min. aan elke kant tot licht goudbruin. Haal uit de pan en bewaar de kip en marinade.
- Voeg de ui toe aan de pan en kook ± 10 min. op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot lichtbruin. Voeg decashewnoten toe en bak nog ± 10 min. tot lichtbruin. Voeg de komijn en koriander toe en kook al roerend 1 min. Voeg 750 ml water, de yoghurt en de bewaarde marinade toe en breng aan de kook. Laat ± 10 min. zachtjes koken, roer af en toe. Laat afkoelen en pureer tot gladde saus. Doe terug in de pan en voeg de kip, kruidnagels, kardemom en laurierbladeren toe en laat zachtjes koken op middelhoog vuur. Zet het vuur lager en laat ± 25 min. stoven of tot de kip gaar is. Houd warm om te serveren.
- Spoel voor de pulao de rijst in een vergiet onder koud stromend water tot het water helder is. Laat uitlekken in het vergiet. Week de saffraan in 1 el warm water. Verhit 3 el ghee in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de rijst, het laurierblad en de kaneel toe en roer goed. Voeg 600 ml water, de saffraan en wat zout toe. Breng aan de kook op hoog vuur, verlaag dan het vuur en kook, met de deksel erop, ± 15 min. tot het water is opgenomen en de rijst gaar is.
- Smelt vlak voor het serveren de laatste 2 el ghee op middelhoog vuur. Rooster het amandelschaafsel, regelmatig roerend, 2-3 min. tot licht geroosterd. Roer de rozijnen erdoor en haal van het vuur.
- Doe de rijst in een schaal en bestrooi met de amandelen en rozijnen. Bestrooi de kip met de koriander en serveer met de pulao, limoenpartjes en evt. pickles.
Voedingswaarde
calorieën: 686kcal
eiwit: 22g
vet: 40g
koolhydraten: 58g
RECEPTEN, FOODSTYLING: OPEL KHAN | FOTOGRAFIE: ALAN JENSEN | STYLING: DAVID MORGAN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!