Een cocktail hoeft helemaal geen alcohol te hebben. Zonder alcohol kan het net zo lekker en feestelijk zijn als een cocktail. En het grote voordeel van een mocktail is dat je de volgende dag geen kater hebt en weer fris en fruitig aan de dag kan beginnen!
Alcoholvrij is echt iets van nu en wordt steeds populairder. Waar je vroeger als bob aan een spa rood zat, kun je nu genieten van een alcoholvrij biertje, wijntje of een cocktail. Je kunt het zo gek niet bedenken en er is een alcoholvrije versie te vinden. Hierdoor kan iedereen genieten van een bijzonder en lekker drankje.
Wist je dat het woord mocktail een combinatie is van het Engelse woord ‘mock’, wat onecht betekend, en ‘cocktail’. Het betekent dus letterlijk een onechte cocktail.
Hieronder drie tips om je mocktail extra lekker en feestelijk te maken:
Een goede balans is key: zorg dat je zowel zoet als zuur in je mocktail verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan honing, agavesiroop, citroen- en limoensap.
Vers is het allerlekkerste: gebruik verse muntblaadjes, rozemarijntakjes of schijfjes komkommer voor in je mocktail. Zelf geperste citroensap is bovendien veel lekkerder dan kant en klare citroensap, die je in de supermarkt koopt.
Presentatie is key: maak je cocktail extra feestelijk met schijfjes fruit, takjes kruiden en een bruis zoals spa rood of tonic. Wil je extra uitpakken? Maak gevulde ijsblokjes. Voor inspiratie kun je in ons kerstnummer kijken. Bestel ‘m hier!
12x mocktails
mocktail: rosemary’s pear
Rosemary's pear is een mocktail (cocktail zonder alcohol) met zoet perensap en een frisse, licht bittere twist van bitterlemon. De finishing touch is het takje verse rozemarijn dat heerlijk geurt en waardoor elk slokje naar meer smaakt!Nog een feestelijke cocktail proberen? wat dacht je van een French 75 met champagne!
Versier je cocktail zonder alcohol met bijvoorbeeld een trosje rode bessen, kaneelstokje of steranijs. Deze geuren zijn heel verleidelijk en in een mooi glas is deze non-alcoholische santa soda een feestje!
Een mixdrankje dat een behoorlijke vleug tropen in zich heeft dankzij de hemelse combinatie van ananas, passievrucht en limoen. Eén slok en je wordt meegevoerd naar een plek waar het warm is, waar het strand uit wit zand bestaat en de lucht eindeloos blauw is.
Perfect plaatje: een donkere laag espresso drijvend op een heldere, bruisende laag tonic.De eerste Kaffe & Tonic verscheen in 2017 op de menukaart van Koppi, een café en koffiebranderij in Helsingborg in Zweden. Espresso & Tonic werd al snel hun bestverkopende ijskoffie en versies van deze drank doken in het hele land op. Koffie is belangrijk in Zweden – ze consumeren meer dan 8 kilo koffie per persoon per jaar – dus een nieuwe manier om cafeïne te scoren, veroorzaakt gegarandeerd opschudding. Uiteindelijk werd de Kaffe & Tonic over de hele wereld bekend dankzij Instagram.
Het mengen van vijfkruidensiroop met een scheut limoensap en een flinke hoeveelheid van de wat zure gemberkombucha levert een mocktail die qua smaak veel lijkt op zure matten. Je weet wel: snoep dat je mond doet samentrekken en dat een verslavende mix is van zoet en zuur. Het is een wrang, bruisend en speels drankje. Kombucha bevat door het fermentatieproces een zeer kleine hoeveelheid alcohol, dus vervang dat door alcoholvrij gemberbier om een echt alcoholvrije mocktail te maken.Voor de mocktails van cocktailspecialist Jassy Davis hoef je niet te wachten tot de vijf in de klok is, die kunnen de hele dag door. Wij zeggen doen, deze espresso & tonic!
Soms is het helemaal niet moeilijk om een alcoholvrij drankje op tafel te zetten. Kijk maar naar deze vanille-gin 0%. Lekker, simpel en in een paar minuten gemaakt. Waar wacht je nog op?
Soms is het spannend om je niet door ingrediënten, maar door de geur, kleur en vorm van bloemen te laten inspireren voor koken en stylen. Zoals dit frisse drankje met sinaasappel, koriander & ginger ale!
Cocktail van Tess: balis smash. Balis is een frisdrank waar je heerlijke alcoholvrije cocktails mee maakt. Een drankje met basilicum en gember, smaken die goed combineren.
Ook zonder alcohol kan het er behoorlijk feestelijk aan toe gaan. Met deze sriracha virgin mary bijvoorbeeld. Extra voordeel: omdat ‘ie zonder alcohol is doet hij het ook heel goed tijdens een Dry January brunch.
In een Chinese keuken hoef je nooit een theepot te zoeken, er staat altijd een rijtje klaar. Houd de ijsthee eenvoudig want de smaak van oolong thee is al echt bijzonder.
Tijdens zo’n lange, warme zomermaand vol broeierige avonden wil je maar één ding: hapjes en drankjes aan de waterkant. Dat kan aan de rand van het zwembad, in een bootje of met je voeten in het zand aan zee.In het zomernummer van delicious. serveren we je de meest verfrissend recepten voor drankjes en hapjes. De meeste kun je deels al voorbereiden en last minute afmaken. Dus vraag wat vrienden, neem je cocktailshaker en BBQ mee en maak het buiten ter plekke gezellig.