Wil je bakken voor de decemberfeesten? Bouw dan snel je repertoire uit met een easy basisrecept dat áltijd lukken. Boost je zelfvertrouwen door met die basis volop te variëren. Basic of speciaal: wij garanderen je groot succes.
Begin met het maken van de basic pistachecake. Is dit gelukt? Maak dan de uitgebreide pistache-laagjestaart. Dit en nog veel meer vind je in het nieuwe kerstnummer. Bestel ‘m hier!
Basic: pistachecake
aantal 8 |
dessert, nagerecht, zoet |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
Deze pistachecake heeft nauwelijks meer nodig dan wat poedersuiker!
Kookgerei
- keukenmachine
- cakevorm van 24×13 cm en 61/2 cm hoog, ingevet, bekleed met bakpapier
Ingrediënten
- 120 g pistachenoten*
- 240 g poedersuiker + extra om mee te bestuiven
- 100 g amandelmeel
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 6 eiwitten
- 160 g gezouten boter gesmolten + extra om mee in te vetten
- rasp van 1 biocitroen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de pistachenoten over een bakplaat en rooster in 12-14 min. in het midden van de oven tot ze gaan geuren, maar niet bruin kleuren. Laat ± 15 min. afkoelen en vermaal tot poeder in de keukenmachine.
- Meng de poedersuiker, het amandelmeel, bakmeel en pistachepoeder in een grote kom goed. Klop de eiwitten in een andere grote kom schuimig. Voeg het pistachemengsel, de gesmolten boter en citroenrasp toe aan de eiwitten en spatel voorzichtig door. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake ± 55 min. in de oven of tot de cake diep goudbruin is en een satéprikker in het midden er schoon of met wat vochtige kruimels uitkomt. Dek de cake af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
- Laat de cake ± 15 min. in de vorm afkoelen. Neem uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. Bestuif om te serveren de bovenkant royaal met extra poedersuiker.
Voedingswaarde
calorieën: 445kcal
eiwit: 9g
vet: 28g
koolhydraten: 38g
* Neem eventueel pistachenoten zonder vliesje (online te koop), dan wordt je taart groen van kleur.
Voorbereiden: Je kunt de cake 3-4 weken eerder bakken en goed verpakt in de vriezer bewaren. Of bak tot 1 dag eerder en bewaar goed verpakt in de koelkast.
Recepten & Foodstyling: Emelia Jackson, Fotografie: Chris Court, Styling: Berni Smithies
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Speciaal: pistache-laagjestaart
aantal 12 |
dessert, zoet |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
Tover de basic pistachecake om tot on-weer-staan-bare partytaart met witte chocolade-ganache, lemoncurd en veel verse frambozen.
Kookgerei
- 4 springvormen van 20 cm Ø, ingevet en bekleed met bakpapier, of bak de cakes in 2x
Ingrediënten
- 2 x recept basic pistachecake zie hierboven
- 325 g lemoncurd* pot
- ± 400 g frambozen
- fijngehakte pistachenoten om mee te garneren
witte-chocoladeganache
- 600 g witte chocolade fijngesneden
- 250 ml slagroom
- 50 g boter op kamertemperatuur
- 1 el vanille-extract
Instructies
- Doe voor de ganache de chocolade met de slagroom in een grote hittebestendige kom. Smelt au bain-marie door de kom op een pan met zacht kokend water op laag vuur te zetten (laat de bodem van de kom het water niet raken). Verwarm, af en toe roerend, tot de chocolade gesmolten is. Roer glad. Neem de kom van de pan, voeg de boter, een snufje zout en vanille toe en klop glad is. Laat 1 nacht afgedekt op kamertemperatuur staan tot het dik en smeerbaar is geworden.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Maak het beslag volgens het basic recept en verdeel het beslag over de 4 vormen. Bak in het midden van de oven in ± 25 min. gaar. Een satéprikker die je in het midden er in steekt moet er droog of met een paar vochtige kruimels weer uitkomen. Zet de cakes in de vorm op een rekje en dek ze af met een theedoek. Laat ze zo afkoelen en 1 nacht op kamertemperatuur rusten. Bak je in twee keer, laat dan het bakpapier aan de cakes zitten.
- Leg, om de taart op te bouwen, een cake met de platte kant naar beneden, op een schaal. Verdeel er een kwart van de ganache over. Schep een kwart van de lemoncurd erop en verdeel een kwart van de frambozen erover. Herhaal met de rest van de cakes en de vullingen. Strooi fijngehakte pistachenoten over de bovenkant en zijkanten om te versieren.
Voedingswaarde
calorieën: 1085kcal
eiwit: 17g
vet: 68g
koolhydraten: 98g
* Of maak zelf lemoncurd van de 6 eidooiers die je overhoudt bij het bakken: verwarm de eidooiers met rasp en sap van 3 (bio)citroenen en 300 g suiker. Verwarm op laag vuur onder voortdurend roeren 10-15 min. of totdat het mengsel bindt en dikke vla ontstaat (± 82°C op de keukenthermometer). Voeg 200 g gesmolten en iets afgekoelde boter langzaam toe en blijf roeren. Neem de pan van het vuur en giet over in grote, goed schoongemaakte potten. Sluit af en laat afkoelen.
Voorbereiden: Vul en garneer de taart niet langer dan ± 1 uur van tevoren en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Recepten & Foodstyling: Emelia Jackson, Fotografie: Chris Court, Styling: Berni Smithies
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: 36x makkelijke desserts voor grote groepen | delicious.magazine