aantal 8 |
dessert, nagerecht, zoet |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
Dit citroentoetje met limoncello & karamellaagje is een echt comfort kersttoetje. Het is heel bijzonder en niet alléén omdat het zo onweerstaanbaar en warm is. Tijdens het bakken vormt zich op de bodem van de ovenschaal namelijk een geurige citroensaus om je vingers bij af te likken. Een kwestie van uit de oven halen en niets meer aan doen!
Kookgerei
- ovenschaal (2 liter inh.), ingevet
- crème-brûléebrander
Ingrediënten
- 150 g boter gesmolten, op kamertemperatuur + extra om mee in te vetten
- 355 g fijne kristalsuiker
- 250 ml melk
- 125 ml limoncello
- 125 ml citroensap
- 110 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
- 4 eieren op kamertemperatuur, gesplitst
- vanille-ijs voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Klop in een grote kom de gesmolten boter, 300 g van de suiker, de melk, limoncello, het citroensap, zelfrijzend bakmeel en de eidooiers tot een glad mengsel.
- Klop de eiwitten in een grote vetvrije kom met een mixer met vetvrije kloppers tot zachte pieken. Spatel een derde hiervan door het limoncellomengsel, tot je een egaal mengsel krijgt. Spatel de rest van de eiwitten vlug erdoor.
- Schep het beslag in de ovenschaal en zet de schaal in een diepe braadslee. Schenk precies zoveel kokendheet water in de braadslee dat dit tot halverwege de ovenschaal reikt. Zet in de oven en bak in 40 tot 45 min. gaar en goudbruin. Open de oven niet tussentijds. Neem de braadslee met de ovenschaal heel voorzichtig uit de oven.
- Strooi de resterende 55 g suiker erover en karamelliseer de suiker met de crème-brûléebrander. Zet op tafel, schep er ijsbolletjes op en geef er extra ijs bij.
Voedingswaarde
calorieën: 449kcal
eiwit: 6g
vet: 18g
koolhydraten: 62g
TIP Liever geen alcohol? Gebruik dan citroenlimonadesiroop
Recepten, Bereiding: Tracey Pattison, Fotografie: Alan Jensen, Styling: Vivien Walsh
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: 29x bakken met citroen: van maanzaadcake tot citroen-meringue | delicious.magazine