Burrito is de betere wrap. Deze Mexicaanse klassieker bestaat uit een zachte tortilla die wordt gevuld met de lekkerste ingrediënten. Oprollen en opeten maar!
De naam ‘burrito’ betekent letterlijk ‘kleine ezel’ in het Spaans, en er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam. Sommigen zeggen dat het verwijst naar de manier waarop de tortilla wordt opgerold en gevuld, zoals een pakezel ladingen draagt.
De vulling mag je zelf bepalen, maar meestal vul je zo’n zachte tortilla met rijst, bonen (bruin, pinto of zwart), salsa, kaas, en stukken vlees – zoals kip, carnitas, maar ook orgaanvlees zoals tong, varkensdarmen of hersenen.
Wij houden onze burrito vega en beleggen hem met gestoofde bonen en lekker veel oude kaas. Als je van pikant eten houdt, serveer er dan zeker salsa bij of jalapeño’s!
Burrito met bonen & kaas
Ingrediënten
- 4 grote tortilla’s
- 2 blikjes bruine bonen à 400 g, uitgelekt en afgespoeld
- 200 g geraspte oude kaas
- 1 tl komijnzaad
- 2 laurierblaadjes
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 tl oregano
- 1 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- zout en peper, naar smaak
- verse koriander optioneel, voor garnering
- limoenpartjes, om te serveren
Instructies
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de komijnzaadjes en laurier in 30 seconden, doe er dan ui en knoflook bij en bak 2-3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de paprika toe en bak nog eens 3 minuten. Doe er dan bruine bonen, oregano en paprikapoeder bij. Roer goed door.
- Laat het geheel 5-7 minuten sudderen op laag vuur, zodat de smaken goed mengen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Haal de laurierblaadjes eruit en zet het mengsel opzij.
- Verwarm de tortilla’s kort in een droge koekenpan of magnetron, zodat ze zacht en buigzaam worden. Leg een warme tortilla op een bord en schep 1/4 van de bonenmix in het midden. Bestrooi met een royale hoeveelheid geraspte oude kaas. Vouw de zijkanten van de tortilla naar binnen en rol hem stevig op.
- Als je de burrito’s een knapperige buitenkant wilt geven, verhit je een droge koekenpan en bak je de burrito’s aan beide kanten lichtbruin en krokant.
- Snijd de burrito’s doormidden en serveer direct. Garneer eventueel met verse koriander en serveer met limoenpartjes. Heerlijk met een frisse salade, guacamole of zure room. Voor extra pit kun je er salsa of jalapeño’s bijgeven.