carpaccio met cranberry

carpaccio met cranberry
Recepten: Hester de Goede, Fotografie: Ernie Enkelaar, Styling: Mirjam van der Rijst, Marijn Visser, Foodstyling: Oscar de Lint

Het nieuwe nummer van delicious. is extra dik en staat vol met inspiratie voor de kerst. Van een soep-bar tot twee prachtige taarten, je kunt het zo gek niet bedenken. Deze carpaccio met cranberry-kappertjes is één voorbeeld van wat je kunt verwachten. Bestel het nieuwe nummer hier!

Carpaccio met cranberry

glutenvrij
aantal 4 | voorgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal | glutenvrij
Laat je gasten dit jaar versteld staan door jouw uitbundige keuze en grote gebaren! Zet ze even op het verkeerde been, verbluf en verwonder met deze carpaccio met cranberry- ‘kappertjes’.
Voorbereiding20 minutes
Kooktijd45 minutes
marineren4 hours
Totale tijd5 hours 5 minutes

Kookgerei

  • vijzel
  • weckpot

Ingrediënten

  • 2 kleine rode uien
  • 2 el olijfolie
  • zonnebloemolie, om in te frituren
  • 100 g zwarte rijst*
  • el rodewijnazijn
  • 1-2 tl honing
  • 300 g rosbief in iets dikkere plakjes (vraag je slager)
  • 100 g oude geitenkaas in dunne flakes geschaafd

cranberry-kappertjes

  • 1 tl anijszaad
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl korianderzaad
  • 1 el suiker
  • 200 g cranberry’s vriezer, ontdooid
  • 3 el citroensap
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • ½ tl chilivlokken

Instructies

  • Verhit voor de cranberry-kappertjes een koekenpan zonder olie of boter en rooster het anijs-, komijn- en korianderzaad in ± 3 min. geurig. Laat iets afkoelen en doe met 1 tl zout en de suiker in de vijzel en maal tot poeder. Schep de cranberry’s in de weckpot en voeg het specerijenmengsel en het citroensap toe. Verhit de 100 ml olijfolie met de chilivlokken in een steelpannetje tot de chilivlokken gaan bruisen. Schenk de hete olie over de cranberry’s in de weckpot. Laat minimaal 4 uur marineren op kamertemperatuur, maar liever 3-4 dagen. Bewaar ze daarna in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Verpak de uien in aluminiumfolie en pof in ± 45 min. gaar in de oven. Neem uit de folie en laat iets afkoelen.
  • Halveer de uien in lengte en haal de schil eraf. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de uien 3-5 min. op de snijkant tot donkerbruin. Neem uit de pan en laat helemaal afkoelen. Snijd de helften doormidden en haal de lamellen een beetje los van elkaar.
  • Verhit intussen een laagje van ± 2 cm zonnebloemolie in een diepe pan tot 200°C of tot de olie gaat walmen. Voeg de zwarte rijst toe en giet als de korrels na ± 1 min zijn gepoft de olie door een zeef waarbij je de olie opvangt. Schud de overtollige olie eraf en laat de gepofte rijst uitlekken op keukenpapier.
  • Klop een dressing van 3 el cranberryolie, de rodewijnazijn en de honing en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  • Verdeel de rosbief en ui-lamellen over 4 borden en besprenkel met de dressing. Verdeel de cranberry-kappertjes erover en garneer met de geitenkaasflakes en de gepofte rijst

Voedingswaarde

calorieën: 700kcal
eiwit: 27g
vet: 50g
koolhydraten: 33g
auteur: delicious.
* Zwarte rijst koop je in de ruim gesorteerde supermarkt.
Voorbereidingen: Maak de cranberry’s 1 week eerder en bewaar na 4 dagen in de koelkast. De gepofte rijst kun je 1 week eerder maken. Laat afkoelen en bewaar afgesloten op kamertemperatuur. De rode uien kun je 1 dag eerder maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Laat op kamertemperatuur komen voordat je ze serveert.
Recepten: Hester de Goede, Fotografie: Ernie Enkelaar, Styling: Mirjam van der Rijst, Marijn Visser, Foodstyling: Oscar de Lint
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: rouleaux met blauwe bessen | delicious.magazine