Laat je gasten dit jaar versteld staan door jouw uitbundige keuze en grote gebaren! Maak bijvoorbeeld deze tartelette van filodeeg met paddenstoelenragout.
Over die grote gebaren: zet je gasten even op het verkeerde been, verbluf en verwonder met imposante lamskroon en onze vega-showstopper wellington van prei, een waar kunstwerkje op de borden of laat iedereen watertanden van kalkoenrouleau en saffraanrisotto, ook een pláátje qua kleur en compositie. Je vindt al deze recepten in het decembernummer van delicious. Nu te koop!
Tartelette van filodeeg met paddenstoelenragout
vegetarisch
aantal 4 |
voorgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
vegetarisch
Wil je dit gerecht voorbereiden? Bak de tartelettes tot 1 dag eerder en bewaar goed afgesloten op kamertemperatuur. Maak de ragout 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Warm even kort op vóór het serveren.
Kookgerei
- 4 tartelette-vormpjes van 8 cm Ø cm, ingevet
- evt. keukenthermometer
Ingrediënten
- 4 vellen filodeeg*, elk vel in vieren
- 3 el zonnebloemolie + extra om in te frituren + extra om mee in te vetten
- 30 g boter
- 1 ui, fijngesneden
- 250 g kastanjechampignons, in kwarten
- 60 g bloem
- 200 ml koude paddenstoelenbouillon
- 2 el crème fraîche
- 2-3 takjes dragon, blaadjes fijngesneden
- 20 g maizena
- ¼ tl bakpoeder
- snuf chilipoeder
- 100 g enoki * in de lengte in kwarten gesneden
- blaadjes bietenblad, waterkers, babyspinazie, veldsla, shiso purper, kruiden (bieslook, peterselie, dragon) en cressen (tuinkers, kiemgroenten) om te garneren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200ºC en laat een bakplaat mee voorverwarmen. Bestrijk de stukjes filodeeg met de 3 el olie. Leg steeds 4 velletjes filodeeg met de bestreken kant naar boven in de vormpjes. Duw de laagjes filodeeg goed in de vormpjes. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg op de bodem en bak ± 8 min op de voorverwarmde bakplaat in het midden van de oven. Haal de bakjes voorzichtig uit de vorm en bak nog ± 2 min. tot goudbruin en knapperig. Laat helemaal afkoelen.
- Verhit intussen de boter in de koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui ± 2 min. Voeg de champignons toe en bak ± 8 min. al omscheppend. Voeg 30 g bloem toe en bak ± 2 min. mee. Voeg de bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Laat ± 3 min. af en toe roerend zachtjes koken tot een gebonden ragout. Voeg de crème fraîche en dragon toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verhit intussen de zonnebloemolie om in te frituren in een diepe pan tot 180°C. Gebruik de keukenthermometer of wacht tot een blokje brood er in ± 15 sec. goudbruin in kleurt. Meng in een diep bord de resterende 30 g bloem, maizena, het bakpoeder, chilipoeder naar smaak en ¼ tl zout met 180 ml koud water tot een glad beslag. Haal de enoki door het beslag, laat goed uitdruipen en frituur in ± 2 min. goudbruin en knapperig. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Verdeel de paddenstoelenragout over de filo-tartelettes. Snijd de gefrituurde enoki eventueel bij aan de onderkant als ze te lang zijn en leg ze op de ragout. Leg de verschillende blaadjes en cressen eromheen, zodat een eetbaar ‘tuintje’ ontstaat. Serveer direct.
Voedingswaarde
calorieën: 468kcal
eiwit: 7g
vet: 33g
koolhydraten: 35g
* Enoki, ook wel fluwelen pootje genoemd, zijn witte paddenstoeltjes die vastzitten in een bundeltje. Kies filodeeg uit de koeling, te koop bij de Turkse winkel.
RECEPTEN HESTER DE GOEDE, FOTOGRAFIE ERNIE ENKLAAR, STYLING MIRJAM VAN DER RIJST, MARIJN VISSER, FOODSTYLING OSCAR DE LINT
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: snelle vis au vin