Wat is er simpeler dan lamsgehakt bedekken met een laag romige aardappelpuree? Je zou zeggen dat je daar geen recept voor nodig hebt, toch kent de Britse shepherd’s pie duizenden variaties. Dit zijn onze favorieten met een delicious.twist.
Oorspronkelijk was shepherd’s pie bedoeld om het vlees van het zondagse braadstuk (Sunday roast op z’n Brits) langer mee te laten gaan. Nu is het vooral een gerecht met lamsgehakt en een aardappeldakje. Probeer als het kan gehakt van lamsschouder te kopen bij de slager, schoudergehakt heeft een hoger vetgehalte wat zorgt voor een rijkere smaak.
Bekijk ook: 17x ovenschotel met kip
Groenten in de shepherd’s pie
Je kunt creatief zijn, bijvoorbeeld door sjalotten of knoflook toe te voegen, maar de klassiekers – gele ui, wortel en selderij – blijven favoriet vanwege de textuur. Sommige versies bevatten paddenstoelen voor extra umami, maar de textuur wordt er niet altijd lekkerder op. Een perfecte shepherd’s pie heeft net genoeg groenten die de smaak een zetje geven, zonder het algehele gerecht te overheersen.
Gravy en kruiden
Om umami toe te voegen zonder paddenstoelen of tomaten, is vleesbouillon een logische keuze. Gebruik lams- of runderbouillon om de smaak te verdiepen. Tomatenpuree en Worcestersaus zijn ook populaire keuzes voor extra smaak. Wat betreft kruiden kun je wat takjes tijm en rozemarijn plukken uit je eigen (balkon)tuin. Die passen goed bij lamsvlees.
De puree
Voor de bovenlaag van de shepherd’s pie is een stevige, maar luchtige puree belangrijk. Te veel melk of boter maakt het te zacht. Stoom de aardappelen droog voordat je ze pureert (nooit met een staafmixer!) en breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat. Voor een variatie kun je een deel van de aardappelen vervangen door pompoenpuree of knolselderijpuree voor een licht zoete smaak.
6x shepherd’s pie recepten en variaties
Maak ook dit herfstige gerecht: pompoen gevuld met kaasfondue