6x shepherd’s pie – en andere ovenschotels bedekt met aardappelpuree

6x shepherd’s pie – en andere ovenschotels bedekt met aardappelpuree

Wat is er simpeler dan lamsgehakt bedekken met een laag romige aardappelpuree? Je zou zeggen dat je daar geen recept voor nodig hebt, toch kent de Britse shepherd’s pie duizenden variaties. Dit zijn onze favorieten met een delicious.twist.

Oorspronkelijk was shepherd’s pie bedoeld om het vlees van het zondagse braadstuk (Sunday roast op z’n Brits) langer mee te laten gaan. Nu is het vooral een gerecht met lamsgehakt en een aardappeldakje. Probeer als het kan gehakt van lamsschouder te kopen bij de slager, schoudergehakt heeft een hoger vetgehalte wat zorgt voor een rijkere smaak.

Bekijk ook: 17x ovenschotel met kip

Groenten in de shepherd’s pie

Je kunt creatief zijn, bijvoorbeeld door sjalotten of knoflook toe te voegen, maar de klassiekers – gele ui, wortel en selderij – blijven favoriet vanwege de textuur. Sommige versies bevatten paddenstoelen voor extra umami, maar de textuur wordt er niet altijd lekkerder op. Een perfecte shepherd’s pie heeft net genoeg groenten die de smaak een zetje geven, zonder het algehele gerecht te overheersen.

Gravy en kruiden

Om umami toe te voegen zonder paddenstoelen of tomaten, is vleesbouillon een logische keuze. Gebruik lams- of runderbouillon om de smaak te verdiepen. Tomatenpuree en Worcestersaus zijn ook populaire keuzes voor extra smaak. Wat betreft kruiden kun je wat takjes tijm en rozemarijn plukken uit je eigen (balkon)tuin. Die passen goed bij lamsvlees.

De puree

Voor de bovenlaag van de shepherd’s pie is een stevige, maar luchtige puree belangrijk. Te veel melk of boter maakt het te zacht. Stoom de aardappelen droog voordat je ze pureert (nooit met een staafmixer!) en breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat. Voor een variatie kun je een deel van de aardappelen vervangen door pompoenpuree of knolselderijpuree voor een licht zoete smaak.

6x shepherd’s pie recepten en variaties

Mexicaanse pastei met chili sin carne en aardappelpuree
Lekker, makkelijk te maken en geen zorgen over een bodem die niet gaar wordt. Want deze pastei heeft geen bodem, alleen een dakje. Maak deze pastei van tevoren klaar, dan hoeft-ie nog maar een half uur de oven in!
naar recept
Mexicaanse pastei met chili sin carne en aardappelpuree
vega shepherd’s pie met feta & ricotta
Deze vega-variatie op shepherd’s pie wordt direct een hit als je iedereen aan tafel zelf door de pureelaag laat scheppen om de geurige groentestoof te ontdekken.
naar recept
vega shepherd's pie met feta & ricotta
pie met babyspinazie, tuinbonen en zalm
Julie Teeken kookt lekker lente-achtig met tuinbonen en zalm. Wil je echt chic doen en heb je tijd over? Gebruik dan 100 gram extra tuinbonen en dop de bonen dubbel.
Nog een tip: Varieer door de mosterd te vervangen door 2 el mierikswortel.
naar recept
pie met tuinbonen
bloemkool-pie met kaassaus
Engelsen zijn dol op pie. Ook bij Jamie Oliver staan ze regelmatig op tafel. Lekker, makkelijk te maken en zonder zorgen over de bodem die niet gaar wordt. Want een pie heeft geen bodem, alleen een dakje. Maak je pie van tevoren, dan hoeft-ie nog maar een half uur de oven in!
naar recept
bloemkool-pie met kaassaus
Shepherd’s pie met zoete-aardappelpuree
Een pie is ideaal wanneer je een etentje geeft: je maakt hem van tevoren en kunt gelijk met je gasten aanvallen.
naar recept
shepherd's pie met zoete aardappel
Indiase pie met tandoorikip
Een pie is ideaal als je een etentje geeft: je maakt ‘m van tevoren en kunt gelijk met je gasten aanvallen!
naar recept
Indiase pie met tandoorikip

Maak ook dit herfstige gerecht: pompoen gevuld met kaasfondue