5x overheerlijke babka recepten

5x overheerlijke babka recepten

In Nederland kennen we het suikerbrood, in Frankrijk kennen ze de brioche, maar heb je wel eens van de Joodse versie hiervan gehoord? Babka is een gevlochten brood wat heerlijk smaakt, maar er ook prachtig uitziet. Heb je binnenkort een kerstbrunch of heb je gewoon zin om iets nieuws te bakken? Maak een babka!

Wat is babka?

Babka is een gevlochten brood dat is ontstaan in de Oost-Europese Joodse gemeenschappen. Traditioneel wordt babka gemaakt van een gistdeeg en gevuld met chocolade of kaneel en vervolgens gedraaid of gevlochten voor het bakken. De lagen van het deeg en de vulling zorgen voor dat prachtige marmeren effect in het brood.

Je hebt ondertussen heel veel verschillende soorten babka. Je hebt de klassieke zoete babka’s, met kaneel, chocolade of andere kruiden zoals kardemom. Maar je hebt ook hartige varianten van babka. Denk bijvoorbeeld aan een babka met kaas, pesto of verschillende soorten noten.

Het kost wat moeite, maar het is het waard!

Babka maken kost niet alleen wat tijd, het vergt ook vaardigheden om het vlechtwerk goed te krijgen. Het deeg moet de tijd krijgen om te rijzen tot zijn uiteindelijke vorm. Let er op dat het deeg door de luchtige structuur snel kan uitdrogen. Daarom kun je de babka het beste meteen na het bakken opeten, of binnen 24 uur nadat je de babka gemaakt hebt.

Babka maken kost dus redelijk wat tijd en aandacht. Maar geloof ons, het eindresultaat is de moeite absoluut waard!

Wist je dat…?

Het woord “babka” betekent “grootmoeder” in verschillende Slavische talen. Er wordt gedacht dat het brood zijn naam heeft gekregen, omdat de gedraaide vorm lijkt op de geplooide rok van een oude vrouw.

5x heerlijke babka recepten

babka met chocolade
Er gaat toch niet boven de geur van versgebakken broodjes, recht uit de oven, vindt Valli Little. Haar babka met chocolade is niet te versmaden.
naar recept
babka met chocolade
babka’s met chocolade en kardemom
Deze geknoopte zoete broodjes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. De meest traditionele babka-smaken zijn chocolade en kaneel, alleen wij kiezen voor een florale twist: chocolade met kardemom. Wist je dat kardemom uit dezelfde familie komt als gember? Vandaar die heerlijke frisse citrustoets!
naar recept
babka's met chocolade en kardemom
babka’s met chocolade-hazelnootpasta en tahini
Tja, wat serveer je tijdens een brunch of uitgebreid ontbijt? Hoe je het ook wendt of keert, deze babka’s met chocolade-hazelnootpasta en tahini vindt iedereen lekker, eet je zo uit het vuistje en zijn een treat voor iedereen.
naar recept
babka-krans met amarenekersen, marmelade & pistache
Elk feest verdient een taart. Wat dacht je van deze heerlijke babka-krans met amarenekersen, marmelade & pistache. Iedereen zal versteld staan als je deze prachtige krans op tafel zet.
naar recept
babka-krans met amarenekersen, marmelade & pistache
babka met pistachepesto
Rutger van den Broek is dol op pistachenoten; het liefst verwerkt hij ze in zoveel mogelijk recepten. Ze zijn niet alleen lekker in zoet gebak, maar ook in hartige gerechten werkt pistache heel goed. Deze babka met pistachepesto is daar een voorbeeld van.
naar recept
babka met pistachepesto

Lees ook: 60 gemakkelijke kerstrecepten – voor wie geen zin heeft in gedoe | delicious.magazine