Als de herfst om de hoek komt kijken, is het weer tijd om de ultieme comfortrecepten in de keuken te bereiden. Een romige risotto met ingrediënten als pompoen, paddenstoelen, salie en kaas, is perfect om jezelf op te warmen tijdens de koude herfstdagen.
Wist je dat er 3 soorten risotto bestaan? Vialone Nano, Arborio en de Carnaroli risotto. De lekkerste risottokorrel is die met de meeste zetmeel erin. Daarmee maak je de meest romige risotto. Dat is ook automatisch de grootste korrel, de Carnaroli.
De tweede soort, Vialone Nano (nano betekend mini), is de kleinste korrel van de drie. In Nederland kun je voor Vialone Nano en (soms ook) Arborio in de supermarkt terecht. Maar wil je de Carnaroli, voor de meest romige risotto, dan moet je echt even naar een Italiaanse speciaalzaak.
Een mooie verpakking is natuurlijk belangrijk, maar wist je dat dit vroeger vooral nodig was? Risotto was het eten van arme mensen en deze mensen konden vaak niet lezen. Daarom werd er met diersoorten op de verpakking aangegeven welke risottosoort er in het pak zat.
Tot op de dag van vandaag zie je bij één van de grootste Italiaanse producenten, Gallo, een groene haan op de verpakking staan.
Eindeloze combinatie
Door de risottorijst langzaam te koken in bouillon, eventueel met een scheutje witte wijn, krijgt het die kenmerkende romigheid die perfect past bij de koudere dagen. De mogelijkheden met risotto zijn eindeloos. Denk aan een variant met geroosterde pompoen en geitenkaas voor een zoete, zachte smaak, of voeg paddenstoelen en truffel toe voor een intense, maar heerlijke herfstige combinatie.
Hieronder hebben we 10 verschillende risotto’s verzameld die jou helpen de herfst door te komen.
10x herfstrisotto’s
risotto met cavolo nero en paddenstoelen
Zo’n heerlijk Italiaans gerecht, risotto met cavolo nero en paddenstoelen, gaat er bij iedereen wel in. Roer er op het laatst crème fraîche door en royaal pecorino, dan word je risotto nóg lekkerder!
boekweitrisotto met pompoen, parmezaan & bittere chocolade
Het notige van de boekweitrisotto combineert verrassend goed met zoet-aardse pompoen en lichtbittere radicchio!Risotto met chocolade? Dat klinkt misschien een beetje vreemd maar pure chocolade in hartige gerechten, zoals risotto, voegt een verrassende diepte en rijkdom toe.De subtiele bitterheid en zijdezachte textuur van de chocolade mengen heel goed met de hartige elementen (en in dit geval ook met die zoete pompoen).
Een goed bereide risotto is niet alleen romig maar heeft ook de juiste balans tussen smaken. Het vereist precisie en aandacht voor detail, en het is belangrijk om de rijst niet te lang te koken, zodat deze nog steeds een lichte bite heeft.In deze pompoenrisotto gebruiken we naast zoete pompoen ook romige mascarpone en ziltige zeewolf. Alle ingrediënten dus om er een heerlijke herfst van te maken. Laat de donkere dagen maar komen, want met dit pannetje is het geen straf om in de keuken te staan en even te blijven roeren.
speltrisotto met geroosterde pompoen & gerijpte geitenkaas
Spelt werd voorheen veel geteeld in Limburg. Het raakte in de vergetelheid, maar nu wordt dit oergraan weer volop geteeld. Speltbloem wordt gebruikt voor brood en vlaai, maar de hele korrel is ook heerlijk in 'risotto', die ook wel farotto wordt genoemd in Italië.Zin in een vroeg-herfstige secondi na deze risotto? Maak kalfsentrecote met komijn-kaneelrub en bospeen met kruiden-gembertoppingVARIATIE De pompoen kun je vervangen door zoete aardappel, bloemkool, courgette en later in het jaar pastinaak of aardpeer.VEGAN TIP Vervang de geitenkaas door vegan feta.
Italiaans draadjesvlees met geroosterd merg & saffraanrisotto
Italiaans draadjesvlees of ossobuco is een echte klassieker. Met je ogen dicht is het, mede dankzij die geuren, net alsof je in een Italiaanse trattoria zit.Ossobuco is eigenlijk niks anders dan Italiaans draadjesvlees of stoofvlees. Je laat het vlees langzaam sudderen in een saus van tomaten, wijn, ui, knoflook en kruiden. Daardoor wordt het vlees uiteindelijk zo mals dat het van het bot valt.En de saus? Die is zo rijk en smaakvol dat je daar bijna niks anders meer bij hoeft te serveren. Maar goed, wie is er ooit slechter geworden van een verfijnde saffraanrisotto? Dit is Italiaans op z’n allerbest.
Meer winters dan risotto gaat het bijna niet worden. Zeker niet als je ‘m extra smaakvol maakt met truffel en aardse paddenstoelen.En zeg nou zelf, welke risotto (of welk gerecht dan ook) is er ooit slechter geworden van een bol romige burrata? Deze truffelrisotto met paddenstoelen en burrata is winterkost op z’n best.
Je succes hangt ook af van de juist gekozen rijstsoort. Italiaanse arboriorijst is een van de beste rondkorrelrijstsoorten voor risotto, omdat het fantastisch veel vocht opneemt, hoog in zetmeel zit, romig is en toch nog een mooie beet houdt.
risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato
Dit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.
Met een goed bord risotto maak je bijna iedereen blij. Hoe dat komt? Simpel: zo’n kom vol met comfort food geeft je een goed gevoel. Deze bloemkoolrisotto met knapperige kaaskletskop van Beemster kaas is perfect om op de bank op te eten. Favoriete serie erbij, een zacht dekentje… Eh, mogen we nog een bord?
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!