bakpoeder 101: alles wat je wil weten om gebak perfect luchtig te krijgen

bakpoeder 101: alles wat je wil weten om gebak perfect luchtig te krijgen
Getty Images

Bakpoeder is onmisbaar in de keuken, vooral als je van bakken houdt. Het zorgt ervoor dat cake, brood en koekjes luchtig worden en een fijne structuur krijgen. Maar wat is bakpoeder eigenlijk, hoe werkt het en hoe gebruik je het op de juiste manier?

Alles wat je moet weten op een rij.

Wat is bakpoeder?

Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel dat voornamelijk bestaat uit natriumbicarbonaat (zuiveringszout) en een zuur, zoals wijnsteenzuur. Daarnaast bevat het meestal een anti-klontermiddel zoals maïszetmeel.

Door deze slimme combinatie werkt bakpoeder als een ‘rijshulp’ en zorgt het ervoor dat je baksels lekker luchtig worden. Wanneer het in contact komt met vocht en warmte, ontstaan kleine gasbelletjes die het beslag doen rijzen. Het resultaat? Fluffy pancakes en luchtige cake, precies wat we willen!

Wat wil ‘dubbelwerkend’ zeggen?

De meeste bakpoeders die je in de supermarkt vindt, zijn ‘dubbelwerkend’. Dit betekent dat er twee reactiemomenten zijn: één keer wanneer het vochtige beslag wordt gemengd en opnieuw tijdens het bakken in de oven. Hierdoor krijg je een mooi en gelijkmatig gerezen baksel.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Vaak worden bakpoeder en zuiveringszout of baking soda door elkaar gehaald, maar ze zeker niet hetzelfde! Zuiveringszout (of baking soda) bevat alleen natriumbicarbonaat en heeft een zuur nodig om te kunnen werken, zoals yoghurt of citroensap.

Bakpoeder heeft het zuur al ingebouwd en kan dus direct aan het beslag worden toegevoegd. Haal je de twee door elkaar, dan kan dat leiden tot een platte, bittere verrassing.

Meer weten? Lees ook: alles wat je wil weten over baking soda + hoe je het gebruikt

Kun je het vervangen door baking soda?

Nee dus, tenzij je een zuur toevoegt om de werking te activeren.

3 tips voordat je aan de slag gaat

Meet nauwkeurig af: Volg altijd je recept, want te veel poeder kan een bittere smaak geven. Gebruik je te weinig? Tja, dan krijg je dus geen lucht in je baksel.

Bewaar het op de juiste plek: Bakpoeder verliest zijn kracht als het vochtig wordt. Bewaar het in een goed afgesloten verpakking op een koele, droge plaats.

Check de houdbaarheidsdatum voor je aan de slag gaat: Oud bakpoeder werkt minder goed. Hoe test je of die van jou er nog mee door kan? Los een beetje bakpoeder op in water. Begint het te bruisen, dan kun je het nog gebruiken.

Hoe lang is bakpoeder houdbaar?

Ongeopend blijft het maandenlang goed. Is de verpakking open, dan is het verstandig om het bakpoeder binnen zes maanden te gebruiken. Lang leve de kleine zakjes bakpoeder uit de supermarkt: zo gooi je een stuk minder weg.

Maak bijvoorbeeld dit recept met bakpoeder: