alles wat je wil weten over baking soda + hoe je het gebruikt

In samenwerking met Arm & Hammer

In de Verenigde Staten kunnen ze niet zonder, en ook hier wint baking soda – of baksoda – aan populariteit. Maar let op, baksoda is écht iets anders dan bakpóeder. Voor eens en altijd weten hoe het zit? Lees even verder.

Samen met Arm & Hammer gingen we op zoek naar antwoorden op de belangrijkste zaken:

1. Wat is baking soda nou precies?

Baking soda, baksoda of bakzout is zuiveringszout of dubbelkoolzure soda. Een natuurlijk middel. Samen met een zuur ingrediënt als wijnsteenbakpoeder, citroensap of karnemelk is baking soda een rijsmiddel ter vervanging van gist of bakpoeder.

2. Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?

We zeiden het al. Verwar baking soda dus niet met bakpoeder, want dat zijn toch heel verschillende zaken. Bakpoeder kun je enkel als bakingrediënt gebruiken, terwijl je baking soda ook voor een hoop andere toepassingen kan inzetten.

Bakpoeder is een kant-en-klaar goedje bestaande uit baking soda en een zuur, dat verder dus niets nodig heeft om te werken. Baking soda alleen heeft dus hulp nodig van een extra, zuur ingrediënt.

3. Wat kun je allemaal met baking soda?

Veel! Bij het bakken gebruik je baking soda om lucht aan je baksel toe te voegen. In de Ierse keuken zijn ze ook gek op soda bread: het snelste brood dat er is. Vorm snel een nat deeg van 500 gram volkorentarwe, 2 theelepels baking soda, 20 gram boter, 400 gram karnemelk. Bestuif het met bloem, kerf het in en bak het 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Schoonmaken met baking soda

Scroll even op social media (kijk ook naar het Instagram-account van Arm & Hammer) en je zult zien dat je er alles mee kunt doen van zelf tandpasta maken, kattenbakgeurtjes verwijderen tot je pannen weer brandschoon krijgen.

Het is een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor chemische schoonmaakmiddelen. Tegels en sanitair kun je er goed mee schoonmaken. Strooi simpelweg een eetlepel op een natte spons of doek. Even goed naspoelen en klaar ben je.

Een paar van onze favoriete toepassingen:

  • Maak je oven schoon met citroen en baking soda. Strooi was baking soda op een halve citroen en schrob hiermee je oven. Neem de boel af met een vochtige doek.
  • Groenten en fruit wassen en zo pesticiden zoveel mogelijk verwijderen? Week dan je groenten en fruit 12-15 minuten in een mix van water met baking soda.
  • Ruikt je koelkast naar Franse kaas en gaat de lucht er maar niet uit? Zet een bakje met baking soda in je koelkast. Het blijft ongeveer een maand geuren opnemen.
  • Het verwijderen van koffie- en theeaanslag uit mokken en kannen. Bestrooi het oppervlak met baking soda, laat even intrekken, even schrobben en goed uitspoelen.
  • Geef je snijplank een diepe reiniging door hem te schrobben met een theelepel baking soda. Zo verwijder je geurtjes en de kleinste viezigheden. Nu je toch bezig bent: leg je houten pollepels en bakspanen in een baking soda-badje voor een goede weeksessie.

4. Kun je ook een mix van bakpoeder en baksoda gebruiken?

Even terug naar het bakken: Jazeker. Voor een goed luchtig resultaat worden bakpoeder en baking soda vaak gecombineerd. Alleen bakpoeder gebruiken kan ook, maar dan heb je vaak méér bakpoeder nodig omdat er verhoudingsgewijs minder baksoda in zit.

5. Waar koop je Arm & Hammer baking soda?

Arm & Hammer is al sinds jaar en dag hét baking soda-merk van de Verenigde Staten. Doordat het goedje aan populariteit wint, is het oranje doosje steeds beter verkrijgbaar. Zo vind je het in het bakschap van de meeste supermarkten, bij kookwinkels, in veel Aziatische supermarkten en natuurlijk online.

arm hammer

Bakrecepten met baking soda:

chai-spice tulband met amandelen & kardemomglazuur
Elk feestje verdient een taart, of andersom! En dan het liefst deze tulband! Dus kies maar uit en vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig.
Je vindt ze allemaal in het november-nummer van delicious. dat nu nog in de winkels ligt. Hieronder een preview van de chai-spice tulband met amandelen en kardemomglazuur.
naar recept
tulband kersttaart kersttulband
chocoladetaart met moscovadosuiker
Anna Jones is dol op taart; ‘Ik ben een ongekende zoetekauw, dus ik neem gebak heel serieus. Deze stevige, kleverige chocoladecake met kokosolie is even populair bij mijn zoontje als bij mijn veganistische broer. Ik heb het recept gekregen van een Amerikaanse vriendin, vandaar dat er olie in gaat en geen boter. En eenvoudig te maken, je hoeft niets romig te kloppen of te zeven. Gebruik een bakvorm die goed sluit, want het beslag is vrij dun en loopt makkelijk door kieren.’
Dit en nog meer gerechten uit haar nieuwe kookboek lees je in de nieuwe delicious. Shop hem nu!
naar recept
chocoladetaart met moscovadosuiker - delicious
Courgettebrood van Yvette van Boven
Yvette maakt binnen no-time dit courgettebrood, en jij straks ook!
Probeer ook haar snelle inmaakrecept: perfect voor harde groenten als radijs, wortel en komkommer.
naar recept
CourgetteBrood Yvette van Boven - delicious
Arm & Hammer baking soda
delicious.