bami goreng (gebakken mie)

Een heerlijke mix van smaken uit de Indonesische keuken! Deze roergebakken noedels met sappige groenten, spek, en geklutste eieren zijn het ultieme comfortfood. Zo maak je bami goreng eenvoudig zelf (zonder wit plastic afhaalbakje).

Kookgemak is het toverwoord, want gebakken noedels maak je in één pan. Je hebt er een gloeiend hete wok voor nodig – of een hapjespan – een goede voorbereiding, en een half uurtje van je tijd. Easy does it!

Chinees, Indisch of toch Surinaams?

Het verschil tussen Chinese, Indische en Surinaamse bami goreng zit vooral in de smaken en ingrediënten die per keuken worden gebruikt.

Chinese bami goreng is vaak wat milder en wordt gemaakt met lichte sojasaus, prei, ham, en soms taugé of andere groenten.

Indische bami goreng heeft meer diepgang en pit. Hier worden vaak oestersaus, sambal, witte peper en knoflook toegevoegd. Ingrediënten als bok choy, kip, of spek maken het gerecht hartiger en de sambal of lomboks zorgen voor hete lippen.

Surinaamse bami goreng is weer heel anders: dit gerecht gebruikt spaghetti in plaats van eiermie en heeft een sterke Javaanse invloed. De smaakmakers zijn vaak sojasaus, maggi, en soms zelfs Surinaamse masala. Het is krachtig, kruidig en meestal wordt het geserveerd met kip of varkensvlees.

Zo proef je in elk gerecht de unieke combinatie van smaken uit hun eigen cultuur!

Vega bami

Voor een vegetarische variant laat je het spek weg en voeg je paddenstoelen, tempeh, tofu of ingemaakte kool toe. Tegenwoordig kun je bij de toko ook vega oestersauzen vinden op basis van paddenstoelen.

Bami goreng recept

aantal 4 | hoofdgerecht | | indonesisch |
Mocht je geen eiermie in huis hebben, laten we je dan een geheim vertellen: je kunt bami ook maken van Italiaanse spaghetti. In Suriname is dat zelfs de standaard noedel die gebruikt wordt voor bami omdat het beter tegen tropische warmte kan dan eiernoedels, en het is bovendien een stuk goedkoper!
kooktijd35 minutes
totale tijd35 minutes

ingrediënten

  • 400 gram eiermie
  • 3 eieren, geklutst
  • zonnebloemolie of arachideolie
  • 200 gram gerookt spek, in reepjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode lombok (spaanse peper), fijngesneden (evt. zaadlijsten verwijderd)
  • 2 bok choy of paksoi, grof gesneden (in stukken van ongeveer 3 cm)
  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 el kecap manis
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl witte peper

instructies

  • Kook de eiermie beetgaar volgens de verpakking. Giet af, spoel de mie kort af met koud water en laat uitlekken. Zet apart.
  • Kluts de eieren in een kom met een snufje zout.
  • Verhit 1 el olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet de geklutste eieren erin en roerbak tot ze net gestold zijn. Haal de eieren uit de pan en zet apart.
  • Voeg nog een scheutje olie toe aan de pan en bak het spek uit tot het licht krokant is. Schep het spek uit de pan, laat een beetje van het vet in de pan en voeg de ui, lombok en knoflook toe. Fruit ongeveer 2 min. tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg de gesneden bok choy toe aan de pan en roerbak 2-3 min. tot de groente net begint te slinken, maar nog een lichte bite heeft.
  • Voeg de gekookte eiermie toe aan de pan en meng alles goed door elkaar. Doe er dan de lichte sojasaus, kecap manis, oestersaus en witte peper bij. Roer alles goed door en laat de smaken even intrekken. Proef en voeg eventueel extra sojasaus of peper toe.
  • Voeg de gebakken eieren en het spek weer toe aan de pan en roer alles goed door. Zorg ervoor dat alles goed gebakken is (goreng betekent immers ‘gebakken’).
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Heb je foe yong hai al eens zelf gemaakt? Zo maak je het.

Unsplash