Hoe sluit je een zonovergoten voeten-in-het-zand-dag beter af dan met verse vis verrijkt met Aziatische smaakmakers? Terwijl de vis gaar stoomt in het bananenblad relax jij in de laatste zonnestralen.
vis in bananenblad met kokosrijst
hoofdgerecht | 4 personen
265 g kleefrijst (toko)
1 el vissaus
1 el geraspte palmsuiker of bruine basterdsuiker
2½ el geraspte verse gemberwortel
4 stevige witvisfilets zonder vel à 200 g
1 el arachideolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
6 bosuitjes, in dunne ringetjes
125 ml kokosmelk (blik)
2 limoenen, in schijfjes
4 grote bananenbladeren
4 limoenblaadjes, in dunne reepjes
2 rode pepers, in ringetjes
Spoel de rijst en laat 1 uur weken in een kom met koud water.
Meng in een kommetje de vissaus, suiker en de helft van de gember en bestrijk de visfilets hiermee. Laat de vis 15 min. marineren.
Maak de barbecue aan.
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de knoflook met de rest van de gember en de helft van de bosui 2 min. of tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de rijst toe en schep door elkaar. Voeg 300 ml heet water, de kokosmelk en zout en peper toe en kook de rijst afgedekt in ± 20 min. gaar op laag vuur.
Knip intussen 4 rechthoeken (± 25×25 cm) uit de bananenbladeren. Leg midden op elk bananenblad 2 limoenschijfjes, leg de stukken vis erop en verdeel het limoenblad erover. Vouw dicht tot 4 pakketjes en wikkel ze in aluminiumfolie. Gaar ze in ± 12 min. op de barbecue, keer ze af en toe.
Vouw de pakketjes open, strooi de rode peper en de rest van de bosui erover en serveer met de rijst.
Bereiden ± 45 min. / weken ± 1 uur / marineren ± 15 min.