onze 15 favoriete Indiase recepten vol smaakmakers als kardemom, komijn en koriander

Van curry tot paneer, dahl en pulao, de Indiase keuken blijft je papillen verwennen. Kijk niet raar op als er plotseling gasten voor de deur staan; de geur van Indiaas eten is te verleidelijk!

De Indiase keuken laat zich niet over één kam scheren. Elk deel van het land heeft zijn eigen unieke ingrediënten en specerijencombinaties. Zo proef je in elke regio compleet andere gerechten!

Neem bijvoorbeeld de Gujarati keuken, die bekend staat om haar zoetere smaak. Gerechten zoals dhokla en undhiyu zijn heerlijk licht en worden vaak op smaak gebracht met gebakken mosterdzaad of komijnzaad, groene chilipepers en curryblaadjes.

Aan de andere kant van het land, in Chennai, kun je genieten van perfect bereide dosa’s. Deze dunne, knapperige pannenkoekjes worden gemaakt van gefermenteerde rijst en linzen en geserveerd met pittige chutneys en romige kokosnoot-sambhar.

En dan is er de keuken van Kashmir, die weer compleet anders is. Hier proef je de rijke invloeden van de Moghul-keuken, met aromatische curry’s en langzaam gestoofde vleesgerechten zoals Rogan Josh en yakhni, vaak bereid met saffraan en kardemom. En dat is nog maar het tipje van de ijsberg: de Indiase keuken blijft ons verbazen!

Easy Indiaas!

In het oktober-nummer van delicious. zoomen we in op de gerechten die je moeiteloos kunt maken. Geen intimiderende lijsten met specerijen (vooruit, behalve in de pilaf) maar diepe, smaakvolle gerechten die je vanavond nog op tafel kunt zetten. Je vindt alle recepten hier:

15x onze favoriete Indiase recepten

kurkuma dahl met flatbread & kerrieblaadjes
Aardse kurkuma, pittige gember, chili & kruidige komijn, fenegriek & kaneel = zo’n geurige vega-dahl vol smaak.
naar recept
kurkuma dahl
Indiase pie met tandoorikip
Een pie is ideaal als je een etentje geeft: je maakt ‘m van tevoren en kunt gelijk met je gasten aanvallen!
naar recept
Indiase pie met tandoorikip
kipcurry
Een Indiase curry hoeft geen rijk, log stoofgerecht te zijn. Reis je naar het Zuiden en naar Sri Lanka dan kom je lichtere varianten tegen met frisse tamarinde, tomaten en geurige kerrieblaadjes. Deze curry leunt op die zuidelijke stijl, waarbij de de kip is gegaard in een dunne, maar supersmaakvolle saus.
naar recept
sada pulao (Bengaalse pilav) van Asma Kahn
Wil je weten hoe een meisje uit India dat niet kon koken uiteindelijk succesvol een restaurant in Londen runt, lees dan het boek van Asma Kahn. Zij is de belichaming van a force of nature, waarbij haar positieve energie haar bijzonder veel heeft gebracht. Zoals ze zelf zegt: ‘Niemand in de foodwereld was als ik: een immigrant, moslima en ook wat ouder. Maar je hoeft geen Nigella te zijn om succes te krijgen.'
In delicious. oktober vind je een selectie recepten uit Kahn's nieuwe kookboek Ammu. Zoals de sada pulao hieronder. Bestel het magazine hier!
Pilav: sada pulao
'De klassieke Bengaalse sada pulao heeft een delicate fruitig-zoete smaak van de rozijnen. Hij wordt vooral gemaakt voor bruiloften en festivals. Als je een geopend pakje gedroogd fruit hebt dat de zachte textuur heeft verloren, maak dan deze pilav: de stoom van de rijst brengt het fruit weer tot leven', legt Asma uit.
naar recept
sada pulao van Asma Khan
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
naar recept
aubergine-curry-delicious
groene curry met groente, paneer & sticky pinda’s
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!
Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
naar recept
Groene-groentencurry met paneer en sticky pinda's - delicious
butterchicken met paksoi
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook!
Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
naar recept
Butter chicken met paksoi - delicious
biryani met garnalen en sugarsnaps
Dit is een eenvoudige en snelle versie van een Indiase rijstgerecht: biryani met garnalen en sugarsnaps. Het aroma van de garam masala die wordt gebruikt, kan per merk verschillen: proef en voeg gerust wat extra toe. Biryani wordt vaak met kip gemaakt, maar met garnalen is het ook superlekker! En binnen 30 min. klaar, dus prima voor een doordeweekse dag.
naar recept
biryani met garnalen
indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra
De Aziatische keuken is vaak dé favoriet en wij begrijpen precies waarom. Deze keuken zit namelijk vol smaakvolle specerijen, denk aan kurkuma en gember. Probeer deze Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra maar en geniet!
naar recept
indiase kofta couscous | delicious
indiase samosapastei met munt-yoghurt
Zomer of winter, warm of koud: gerechten uit de Indiase keuken zijn altijd lekker! Bak deze kruidige Indiase samosapastei met pittige aardappel-doperwtenvulling en maak er frisse muntyoghurt bij.
Maak de samosa met homemade deeg of neem kant-en-klaar deeg voor hartige taart of pizza.
Ook zo verzot op alles wat uit India komt? Lees dan: dit is de bekendste snack uit Mumbai – en je eet hem op een bolletje
naar recept
Indiase samosapastei met muntyoghurt | delicious
indiase pizza’s met lamsvlees en aubergine
Deze Indiase pizza van naanbrood is heerlijk als lunch, hoofdgerecht of als snack bij een borrel in het weekend. De Indiase kruiden maken dit recept een groot feestje. Lekker met aubergine en goed gekruid lamsvlees. Een feestje!
naar recept
Indiase naanpizza delicious
Indiase linzen met spinazie en paneer
Ben jij ook zo gek op linzen? Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en leveren fijne vitaminen. Hun zachte, nootachtige smaak zorgt dat ze in allerlei keukens passen. Deze keer gaan we voor een traditioneel Indiase dahl. Pak een stuk flatbread en schep de dahl daarmee op. Super lekker!
Of maak onze all time favourite: kruidige linzensoep!
naar recept
Linzen dahl met spinazie en paneer - delicious

Zoete Indiase recepten

rijstepap met kokos en kardemom
Ready to kickstart this morning? Begin je dag eens met deze bijzondere rijstepap met kokos en kardemom. Heerlijk verwarmend en je kunt er de hele ochtend op vooruit.
naar recept
rijstepap kokos kardemom | delicious
karnemelkpuddinkjes met rozenwater en kardemom
Rozenwater wordt vaak gebruikt in Indiase desserts. Ook wij genieten graag van deze frisse, zoete smaak, zoals bij deze feestelijke karnemelkpuddinkjes.
naar recept
desserts karnemelkpuddinkjes
indiase donuts gevuld met hangop
In India noemen ze dit dessert: Gulab Jamun. Jamun betekent rozenwater in het Indiaas. Deze Indiase donuts met rozenwater, yoghurt en kruidige Indiase specerijen zijn verslavend lekker!
naar recept

Probeer ook eens deze gefrituurde Indiase snack: pakora

RECEPTEN: KATRINA WOODMAN | FOTOGRAFIE: AL RICHARDSON | STYLING: MICHELLE NOERIANTO | BEREIDING: CYNTHIA BLACK.