alles over okra + recepten

Vermijd jij okra omdat het zo slijmerig wordt? Nergens voor nodig, want met deze tips weet jij voortaan precies hoe je okra recepten spot on kookt.

Wat is okra?

In de tropen is okra een vaste plant die wel vier meter hoog kan worden. Het blad is eetbaar, maar meestal worden de jonge groene vruchten gebruikt. Oorspronkelijk komt de okraplant waarschijnlijk uit oostelijk Afrika: daar is het nog altijd een populaire groente. Ook in het Midden-Oosten, de Caraïben en de zuidelijke VS wordt veel okra gegeten.

Love it or hate it

Als je met okra bent opgegroeid, ben je waarschijnlijk gek op deze groente. Zo niet, dan is de textuur vaak een obstakel. Tijdens het koken of bakken komt al snel een iets plakkerige stof vrij waar niet iedereen van houdt. Die stof werkt heel goed als bindmiddel in stoofgerechten en soep.

Slijmerige okra? Niet op deze manier

Als je okra op hoog vuur bakt, grilt of frituurt, verdampt er zoveel vocht dat dit iets glibberige laagje niet ontstaat. De smaak van okra is fris en mild.

Recepten met okra

Okra gaat in Noord-Afrika door de couscous-gerechten. Louisiana gumbo – een stoofpot met vis – is in het zuiden van de Verenigde Staten heel geliefd en kan niet zonder deze groente. Nieuwsgierig? Voeg bijvoorbeeld wat in plakjes gesneden okra toe aan je roerbak, ze binden meteen je saus. Schep hele okra’s om met wat olie en zoetzure chilisaus en grill ze kort op de bbq. Of haal hele okra’s door met oregano, paprikapoeder, een snuf chilipoeder en zout op smaak gebrachte bloem en frituur ze kort in een laagje olie als lekker borrelhapje.

indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra
De Aziatische keuken is vaak dé favoriet en wij begrijpen precies waarom. Deze keuken zit namelijk vol smaakvolle specerijen, denk aan kurkuma en gember. Probeer deze Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra maar en geniet!
naar recept
indiase kofta couscous | delicious

Dit recept is ook iets voor jou: chorizo met tomaatjes en Spaanse rijst

Unsplash