alles over edelgist + recepten voor méér hartigheid

Dat je met edelgist gerechten onwijs hartig en kazig kunt maken zonder dat er ook maar één dierlijk ingrediënt aan te pas komt, is inmiddels geen veganistisch onderonsje meer. Wat je er nog meer over moet weten vertellen we je graag.

In vegan recepten wordt het gebruikt voor een lekker hartige, iets ‘kaasachtige’ smaak. Je maakt bijvoorbeeld heel eenvoudig een vegan cream cheese door geweekte cashews op te draaien met citroensap, edelgist, tofu, knoflookpoeder en bieslook.

Ook tomatensoep maak je extra comfortabel met een snuf van de vlokken, of ga voor romige paddenstoelen, risotto en breng zeker eens vegan pasta ermee op smaak.

Wat is edelgist?

Edelgist is dezelfde gistsoort – saccharomyces cerevisiae – die je gebruikt om brood te laten rijzen, maar deze gist wordt net op een andere manier gekweekt. De droge, iets gele vlokken kun je makkelijk door saus of soep roeren voor extra smaak. Kortom, het is de inmiddels niet meer zo geheime umami-booster!

Vegan ‘Parmezaanse kaas’

Je kunt er ook een vegan ‘Parmezaanse kaas’ van maken om over je gerechten te strooien. Hak daarvoor in het hakbakje van de staafmixer 2-3 el edelgist met 100 g cashewnoten of amandelen en 1⁄2-3⁄4 tl zout tot fijne kruimels. Het is goed afgesloten 2-3 weken in de koelkast te bewaren. Je koopt edelgist bij
de goed gesorteerde supermarkt of online.

Recepten met edelgist

Bloemkoolsoep met cashewnoten & kurkuma
Zijdezachte bloemkoolsoep kun je ook maken zónder dat daar een scheutje (plantaardige) room aan te pas komt. Voor dit recept gebruiken we namelijk cashewnoten, die we meekoken en daarna samen met de bloemkool pureren tot een verrassend romige soep. Maak de bloemkoolsoep een dag van tevoren zodat de smaken een nachtje kunnen intrekken. 
Tip: voeg een paar eetlepels edelgistvlokken toe. Deze unieke vlokken benaderen de smaak van kaas, waardoor je soep in een handomdraai extra ‘oomph’ krijgt! 
Ook lekker: 11 x recepten met (parel)couscous
naar recept
green goddess-jalapeñodressing
Knalgroene saus die uit zijn voegen barst van alle kruiden. Verrukkelijk over zo'n beetje elke salade.
naar recept
vegan ossobuco
Bij Strandvier staan er mediterrane klassiekers op tafel maar dan wel met een vega(n) twist. Zoals deze heerlijke op ossobuco-geïnspireerde stoof met knolselderij en paddenstoelen. Als je het ons vraagt de ideale maaltijd na een dag zwemmen in het Markermeer.
Toch liever de klassieker met kalfsschenkel? Het recept vind je hier.
naar recept
vegan ossobuco
bietenbucatini van Max La Manna
Max La Manna: 'Je zult verstelt staan van de majestueuze kleur van dit romige gerecht. Het zal iedereen ervan overtuigen dat bieten geweldig zijn. Voeg de saus toe aan salades, pizza of pasta. Dit is een van mijn favoriete recepten in You Can Cook This!'
naar recept
bietenbucatini max la manna
involtini van gegrilde courgette en miso-amandelricotta van Max La Manna
Een hoofdgerecht om je gasten mee in de watten te leggen, maar dan zonder alle moeite. Bovendien zijn alle gerechten uit het boek You Can Cook This! van Max La Manna zowel veganistisch als vegetarisch te bereiden. Handig als je speciale eters over de vloer hebt.
Max La Manna: 'Dit gerecht is eenvoudig maar weet de show wel te stelen. Repen gegrilde courgette worden gevuld met een amandelricotta en gebakken in een smaakvolle tomatensaus. Deze vegan ‘ricotta’ is supereenvoudig te maken en kost je bovendien amper tijd.'
naar recept
courgette involtini max la manna

Bekijk ook dit recept voor homemade (snelle!) piccalilly

vegan ossobuco
ERNIE ENKELAAR