Maleisische nyonya curry met kip

Maleisische nyonya curry met kip
Recepten, bereiding: Phoebe Wood, Georgina Esdaile, Helena Moursellas, fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | internationaal |
Deze curry zit vol met verschillende specerijen waaronder kurkuma. Kurkuma lijkt een trendy ingrediënt, maar in de oosterse en vooral Indiase keuken wordt het al eeuwenlang gebruikt.
Voorbereiding1 hour 30 minutes
Totale tijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

  • 3 el kokosolie
  • 4 kippenbouten
  • 2 takjes kerrieblaadjes + extra voor erbij
  • 1 kaneelstokje
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 tl lichtbruine basterdsuiker
  • 4 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 500 g vastkokende aardappels, geschild, in 2 cm-blokjes
  • rode peperringetjes, voor erover
  • gestoomde rijst en limoen, voor erbij

boemboe

  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 4 tenen knoflook, grof gesneden
  • 4 sjalotten, grof gesneden
  • 1 rode chilipeper, grof gesneden
  • 2 el korianderzaad, geroosterd
  • 3 tl komijnzaad, geroosterd
  • 3 tl venkelzaad, geroosterd
  • 1 steranijs
  • 1 stengel citroengras, alleen het witte deel, in dunne ringetjes
  • 1 tl trassi
  • 125 ml druivenpitolie of andere
  • neutrale olie

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de boemboe in de blender en maal ze tot gladde pasta.
  • Verhit de kokosolie in een braadpan op matig vuur. Bestrooi de kippenbouten met zout, leg ze met het vel omlaag in de pan en bak het vel in ± 10 min. goudbruin.
  • Keer de kippenbouten en braad ze aan de andere kant 1 min. aan. Schep ze op een schaal.
  • Schep de specerijenpasta in de pan, schep op halfhoog vuur 8-10 min. om en laat licht karamelliseren. Voeg de kerrieblaadjes, het kaneelstokje, de kokosmelk, bouillon, bruine suiker, kruidnagels en steranijs toe en breng aan de kook.
  • Leg de kippenbouten weer in de pan en stoof ze 30 min. Voeg de aardappels toe en stoof de curry nog 30 min., tot de aardappels gaar zijn en de kip zo mals is dat hij van het bot valt. Maak de curry op smaak af met zout en peper. Bak evt. extra kerrieblaadjes krokant in een dun laagje olie. Bestrooi de curry met peperringetjes, krokant gebakken kerrieblaadjes en geef er gestoomde rijst en partjes limoen bij.

Voedingswaarde

calorieën: 912kcal
eiwit: 24g
vet: 65g
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
*Kerrieblaadjes zijn blaadjes met een kerriesmaak. Vers, uit de diepvries en gedroogd te koop. Gedroogde kerrieblaadjes hebben weinig smaak. Laat ze dan weg.
Recepten, bereiding: Phoebe Wood, Georgina Esdaile, Helena Moursellas, fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 11x Indiase curry om je leven meer pit te geven