schuimtaart met appel

Soms zit je graag letterlijk met de gebakken peren of appels! Want zo smaakt dit fruit het allerlekkerst. Wil je wel even iets anders dan een standaard appeltaart, maak dan deze versie van schuimtaart met appel.

Heb je zin in een nét andere appeltaart, perencake of -brownie? Laat je dan inspireren door ons vakkundige bakwerk vol smaakmakers als kardemom, sinaasappelschil, lemon myrtle, verveine, espresso en chai. Het september-nummer zit er vol mee! Bestel hem hier:

Schuimtaart met appel

aantal 10 | taart, zoet | | |
Echt onweerstaanbaar! Bijzonder is dat je de schuimlaag meebakt op de cake. Ook verrassend: lemon myrtle- of verveinepoeder.
kooktijd45 minutes
oven1 hour 15 minutes
totale tijd2 hours

Kookgerei

  • ook nodig: standmixer met platte klopper en garde, ronde springvorm van 22 cm Ø, ingevet en bekleed met bakpapier, evt. mandoline

ingrediënten

  • 150 g boter, op kamertemperatuur + extra om mee in te vetten
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanille-extract, potje
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 5 kleine appels, bijv. pink lady, waarvan
  • 3 geschild en in kleine blokjes
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 75 ml melk
  • 1 el vloeibare honing
  • 75 el citroensap
  • 250 g crème fraîche

meringue

  • 4 grote eiwitten, op kamertemperatuur
  • 165 g fijne kristalsuiker
  • 60 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl maizena
  • 1 tl ciderazijn
  • 2 tl fijngewreven lemon myrtle
  • citroenmirte of fijngewreven gedroogde verveineblaadjes of 1 tl espressopoeder + extra voor erover

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de boter met de kristalsuiker en vanille in de mengkom van de standmixer. Klop met de platte klopper op matige tot hoge snelheid ± 3 min. tot een bleek en romig mengsel, waarbij je tussentijds de wand van de kom afschraapt. Klop de eieren er een voor een door en klop steeds goed na elke toevoeging tot het mengsel weer glad is. Schraap de wand van de kom weer af. Voeg de appelblokjes toe en klop ze er vlug door. Voeg het bakmeel en de melk toe en klop dat er ook vlug door. Schep het beslag in de bakvorm, druk stevig aan met de bolle kant van de lepel en strijk de bovenkant glad.
  • Doe voor de meringue de eiwitten in de (schone) kom van de standmixer en mix met de garde in 3-4 min. op matige tot hoge snelheid tot stijve pieken. Voeg terwijl de motor draait beiden soorten suiker en de maizena geleidelijk toe, zodat je een dik en glanzend mengsel krijgt. Als de suiker goed is opgenomen, voel je geen suikerkorrels meer wanneer je wat schuim tussen je vingertoppen wrijft. Klop de azijn en lemon myrtle, verveine of espresso er vlug door.
  • Verdeel de meringue met een lepel over het appelbeslag in de bakvorm en spreid het gelijkmatig uit tot de rand. Druk met de bolle kant van de lepel 10 kuiltjes in het oppervlak en druk aan om het schuim aan het beslag te hechten. Strijk de meringue weer wat glad.
  • Bak de appelschuimtaart 1 uur tot 1 uur en 15 min., tot de onderlaag gaar is – als een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt – en de meringue goudgeel kleurt. Neem de taart uit de oven en laat 10 min. rusten. Laat de punt van een scherp mesje langs de binnenrand glijden om de cakelaag los te maken. Breng de taart over op een rooster om volledig af te koelen.
  • Roer intussen in een kom de honing met het citroensap door elkaar tot de honing is opgelost. Schaaf de resterende 2 appels in flinterdunne schijfjes, liefst met de mandoline. Schep ze goed om in de honingsiroop. Leg een vel plasticfolie op het oppervlak en bewaar tot gebruik bij kamertemperatuur.
  • Laat de appelschijfjes vlak voor het serveren uitlekken in een fijne zeef en vang de honingsiroop op. Schep de crème fraîche op de taart en garneer hem met de appelschijfjes. Sprenkel de opgevangen siroop erover. Bestrooi met lemon myrtle, verveine of expresso.
Voedingswaarde:
calorieën: 421kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 19g
|
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
RECEPTEN: LUCY NUNES, TRACEY PATTISON | FOTOGRAFIE: ALAN JENSEN | STYLING: JUSTINE POOLE.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bak ook eens een simpele boterkoek.

RECEPTEN: LUCY NUNES, TRACEY PATTISON | FOTOGRAFIE: ALAN JENSEN | STYLING: JUSTINE POOLE.