15 tips en recepten voor eten in het vliegtuig: dit mag mee!

Niet iedereen is fan van ‘de vliegtuigmaaltijd’ – als je al eten in het vliegtuig krijgt – want zo’n aluminiumbakje met doorgekookte pasta, smakeloze kip en plastic kaas, is nou niet echt een gastronomisch hoogtepunt. Zelf een snacktas inpakken is een beter idee.

Voordat je aan de slag gaat met onze tips en recepten voor eten in het vliegtuig, is het handig om een blik te werpen op de regels. Wat mag er eigenlijk mee?

De spelregels

Goed nieuws: vrijwel alle soorten etenswaren kunnen gewoon mee in het vliegtuig. De uitzondering? Eten dat vloeibaar is, dus yoghurt mag bijvoorbeeld niet mee, net zoals soepen, smoothies, sauzen en let op: pindakaas, jam, salsa’s, roomkaas en andere dips vallen hier ook onder.

Als je het echt heel graag wil meenemen is er wel een manier. Verpak vloeibaar eten in het vliegtuig in verpakkingen van maximaal 100 ml, en stop deze samen in een doorzichtige zak van maximaal één liter. Een gedoetje, maar als je terugreist met een hele sjieke azijn uit Denemarken of een flesje Nederlandse sojasaus, dan is het toch pijnlijk als je bij de veiligheidscontrole €20 (of meer!) ziet verdwijnen in de prullenbak. Nog beter is het natuurlijk om vloeibare ingrediënten in te checken in de ruimbagage.

Babyvoeding mag trouwens ook gewoon mee aan boord. Je mag net zoveel voeding meenemen als je baby tijdens de vlucht nodig heeft. Dat hoeft niet in aparte zakjes. Let wel op met kokend water: wil je dat zelf meenemen in een thermos, dan mag dit alleen vervoerd worden in flesjes van maximaal 100 ml omdat water onder de vloeistoffen valt. Je kunt beter kokend water aan boord vragen.

Tips voor eten in het vliegtuig

Een tip die we nog niet eerder hadden gehoord, is om je eten in te vriezen voordat je op reis gaat. Zo is het lekker koel en vers op het moment dat je het wilt eten. Dit is vooral handig voor gazpacho (die moet worden verpakt in zakjes van 100 ml), lekkere koude sandwiches, plakjes cake of een bakje bevroren fruit. En het misschien niet het allerlekkerste, maar zelfs sushi zou je op deze manier mee kunnen nemen.

Een ander idee waar we fan van zijn is het opwarmen van een bakje instant noedels met heet water van de stewardessen (zoute, spicy noedels slurpen in het vliegtuig, hmm!). Of wat denk je van een eenvoudige granen- of pastasalade? Altijd goed!

Recepten & ideeën voor eten in het vliegtuig

Hier zijn een paar recepten uit ons eigen archief die aansluiten bij deze tips — sandwiches, pasta, granensalades, en andere maaltijden die heerlijk zijn voor onderweg — allemaal zonder in de problemen te komen met de luchtvaartmaatschappij.

En vergeet niet: veel water drinken is de belangrijkste sleutel om je goed te voelen tijdens vliegreizen én erna. Want een vlucht heeft wel degelijk invloed op je lichaam. Wist je dat je door de lage luchtvochtigheid en luchtdruk op grote hoogte minder goed kunt proeven omdat je smaakpapillen minder goed werken? Ook je neusholtes drogen uit, wat je smaakbeleving vermindert. Het is dus geen gek idee om zelf zout mee te nemen en lekkere pittige specerijen.

Ook kunnen de veranderingen in luchtdruk ertoe leiden dat je meer gassen vasthoudt. Je hebt je vast weleens opgeblazen gevoelt. Een beetje zoals dat zakje chips dat opbolt in het vliegtuig. Neem gember, komijnzaad, kardemom, koriander- en venkelzaadjes mee voor kopjes thee. Dat helpt echt!

zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
Met een beetje geluk heb je al deze ingrediënten al in huis en kun je direct de pan op het fornuis zetten. Een verrukkelijke frittata met een knipoog naar z'n Spaanse vriend de tortilla.
Liever vega? Vervang de tonijn door kikkererwten of feta.
Bekijk ook: 5x de lekkerste recepten met tonijn uit blik
naar recept
zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen
Maak deze speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen als lunch of op een zomerse avond als bijgerecht. Rijk aan vitamine B3! Volkoren graanproducten zitten tjokvol voedingstoffen. Spelt is hard op weg om heel populair te worden.

Je kunt speltspaghetti kant-en-klaar kopen, maar als je spelt zelf kookt, kun je er ook een salade van maken. Dus nog zo’n lekker recept op z’n Italiaans, met tomaatjes, mozzarella en basilicum. Gewoon een keer proberen!
naar recept
hoofdgerechten met pesto speltspaghetti met rucolapesto en geroosterde citroen pasta met weinig ingrediënten
salade van speltcouscous, kikkererwten, feta & kruiden
Een frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag!
naar recept
kikkererwten-delicious
geroosterde bloemkoolsalade met tahinidressing
Een terugkerende salade want dit is comfortfood dat alles heeft: véél smaak, structuur én vitaminen. Bordje op schoot en koppie in de lentezon!
naar recept
bloemkoolsalade met tahinidressing
Linzensalade met gegrilde radicchio & salami
In Italië komt bijna geen gerecht op tafel zonder verse, groene kruiden, liefst van eigen grond. Deze salade valt helemaal in die categorie. Vega-tip: vervang de salami door gebakken kersttomaatjes!
naar recept
linzensalade
aardappelsalade met zalm en mierikswortel
In plaats van zalm kun je ook gerookte makreel of forel in deze salade doen. Zelfs met een blikje tonijn is deze aardappelsalade verrukkelijk.
Tip: Wil je dit gerecht als hoofdgerecht eten? Gebruik dan 1 tot 1,2 kg krieltjes en 400-500 g warmgerookte zalmfilet.
naar recept
aardappelsalade met zalm
freekehsalade met biefstuk, haricots verts en geitenkaas
Vork in de aanslag voor een gul gevulde kom freekeh-salade met biefstuk, geitenkaas en haricots verts. Zo’n supergezonde salade is snel klaar, dus perfect om te maken op een drukke dag.
naar recept
freekeh salade met biefstuk en geitenkaas | delicious
geroosterde-paprikasalade met dadels en merguez
De zon schijnt en deze kleurrijke maaltijdsalade past daar érg goed bij. Puntpaprika´s zijn net even wat zoeter dan gewone paprika’s. Samen met de dadels krijgt je salade een zomers-zoete smaak.
naar recept
geroosterde paprika salade met dadels | delicious
salade met freekeh, koriander en merguez
Freekeh is een graansoort met een heerlijke bite die jong en groen wordt geoogst en vervolgens wordt geroosterd. Wij gebruiken ‘m het liefst in een salade met koriander en merguezworstjes.
naar recept
orzosalade met romanesco en radijsbladpesto
Orzo of riso is een pasta die op rijstkorreltjes lijkt. Orzo betekent in het Italiaans gerst, riso is rijst. Deze pasta soort leent zich ideaal voor risotto! Wij serveren hem met romanesco en huisgemaakte pesto van radijs.
naar recept
orzosalade-pesto-delicious
spaanse bonensalade met garnalen en chorizo
Proef de mediterrane zomer met deze Spaanse bonensalade vol garnalen en chorizo. Gerookt paprikapoeder geeft dit gerecht nét iets meer pit. Stop restjes in een bakje, zo heb je volgende dag een geweldige lunch.
naar recept
spaanse bonensalade met garnalen en chorizo | delicious
courgettefrittata
Frittata is een Italiaanse variant op de omelet. Je kunt eindeloos met de ingrediënten variëren. Wij maken een courgette frittata met Griekse schapenkaas en bacon. 
naar recept
courgette frittata
frittata (italiaanse groente omelet)
No waste, want een frittata is ideaal voor restjes gare groenten en wat laatste verse kruiden en bladgroenten. Deze goedgevulde omelet eet je zowel warm als koud.
naar recept
frittata-italiaanse-groenten-omelet | delicious
scones met roerei en bacon
Eigenlijk kun je de hele dag door scones eten! Vooral deze hartige met roerei en spekjes. Eet ze vers uit de oven of pak ze in als moederdagcadeautje
naar recept
ontbijt scones met roerei en bacon
courgettecake met paprika-tomatensaus
Met een knipoog naar de Fransen (want die weten zo goed wat lekker eten is!) maken we vandaag deze courgettecake. Misschien een tikkie najaar, maar dat lijkt het sowieso wel als je naar buiten kijkt! Tip: cake die je overhoudt is de volgende dag heerlijk als koude lunch!
naar recept
courgettecake-delicious

Lees ook: welke vetten zijn gezond? Dit wil je weten

eten in het vliegtuig
GETTY IMAGES