borrelhap basics: 10 tips + recepten!

Zeker als je veel hapjes maakt, is simpel het toverwoord. Kies ingrediënten met veel smaak, dan ben je al goed op weg. Zo, tip één kun je alvast in je zak steken, lees verder voor nog meer inspiratie.

1. All about the base

Neem een neutrale basis als cracker, toast of stukje (stok) brood als je veel hapjes maakt en varieer met de topping. Wil je het spannender, ga dan voor plakken komkommer, gecrushte crispy geroosterde krieltjes of mini-pappadums.

platbrood met kikkererwtenpesto
Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner.
Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
naar recept
platbrood kikkererwtenpesto
toastjes met zalm, crème fraîche & augurken
Iets te vieren? Deze toastjes met zalm zijn simpel te maken, maar zorgen wel voor een wow-factor op je borrelplank.
naar recept
toastjes met zalm, crème fraîche & augurken
crostini alla Toscana met boter, kappertjes-peterseliesalsa & ansjovis
In Toscane vind je net zoveel gerechten met brood als cipressen in het landschap. Van panzanella tot pappa al pomodoro en acquacotta, ‘gekookt water’ verrijkt met brood en olijfolie en meer ingrediënten.
3x borrelhapjes voor bij de wijn, lekker bij de aperitivo!
naar recept

2. Botomless

Zonder basis kan natuurlijk ook, denk aan spannend gevulde eitjes en sticky chickenwings. Of prik Aziatische gehaktballetjes, gefrituurde ravioli of watermeloen en feta op een prikker.

gevuld ei met avocadocrème en garnalen
Een gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!
naar recept
mosselen
gehaktballetjes van lamsvlees met komkommeryoghurt
Lamsvlees, Janneke is er dol op, vooral gegrild van de bbq of in een stoof. Deze gehaktballetjes zijn een lekker alternatief voor drukke dagen waarop bbq en stoof geen optie zijn.
naar recept
Lamsgehaktballetjes met komkommeryoghurt en kruiden-speltbroodjes
sappige kippenvleugels met sriracha, honing en gember
Kip blijft fantastisch en past in allerlei keukens. Van drumsticks met soja & steranijs tot kip met mosterd & salie of in een curry met kikkererwten & kokos: met kip wordt het vaak nét even lekkerder. Vandaag maken we lichtpittige, sappige kip met honing en gember.
TIP: Geef wat uit aan verantwoord gehouden kip. Dat is iets prijziger, maar deze kippen hebben een beter leven gehad en dat proef je écht!
naar recept
kippenvleugels sriracha

3. Contrast

Zorg dat er altijd contrast in smaak of textuur in het hapje zit. Dus bijvoorbeeld knapperig & zacht, romig & fris, zuur & zoet.

limabonen met dragonolie en citroen
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel.
En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
naar recept
limabonen met dragonolie en citroen - delicious
Nurishh met rozemarijn in bladerdeeg met geroosterde druiven
Soms wil je een kaasje, dan weer eens een alternatief om 100% plantaardig te genieten. Ontdek hoe lekker plantaardige hapjes op je borrelplank kunnen zijn!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Nurishh Coeur Fleuri, waar iedereen van kan genieten, want dit is een 100% plantaardig alternatief voor kaas. Vega(n), gluten- en lactosevrij, zonder soja en noten en daarmee ideaal voor zowel flexitariërs als vegans.
naar recept

4. Één hap

Een borrelhap heet niet voor niets een hap. Zorg dat ze klein genoeg zijn voor één lekkere mondvol.

5. In één hand

Laat borrelaars niet worstelen met hun glazen en jouw hapjes. Zorg dat ze makkelijk met één hand kunnen worden opgepakt.

mini-bao (borrelhap)
Zacht als een kussentje, zo hoort een bao in je mond te voelen. Je kan deze gestoomde Chinese broodjes kopen in de toko, maar we zouden delicious. niet zijn als we geen homemade versie voor je zouden ontwikkelen. Leuke uitdaging toch?
Voor een vega-variant maak je de burgertjes met vers vega gehakt in plaats van half-om-halfgehakt.
naar recept
mini-bao

6. Preppen

Kies hapjes die je zoveel mogelijk kunt voorbereiden. Zo is de borrel voor jou ook gezellig.

7. Voor elk wat wils

Zorg dat je hapjes hebt voor alle borrelaars, voor vegetariërs en vegans en evt. mensen met een (gluten)allergie. Maak aparte hapjes of pas ze aan.

8. Check de prijs

Als je veel hapjes maakt, check dan de prijs van je ingrediënten en pas wat aan. Lekker hoeft niet per se duur te zijn.

9. Het oog wil ook wat

Natuurlijk wil je dat een hapje er aantrekkelijk uitziet. Is je borrelhap lekker maar niet Insta-waardig? Met garnering van viseitjes, cress, eetbare bloemetjes of een toefje verse kruiden voeg je glamour toe.

Bekijk ook dit lijstje: 27x de lekkerste borrelhapjes

kippenvleugels sriracha