mini-bao (de perfecte borrelhap)

mini-bao
lactosevrij
aantal 15 | borrelhap, hapje | feestelijk, oudjaar | chinees | lactosevrij
Zacht als een kussentje, zo hoort een bao in je mond te voelen. Je kan deze gestoomde Chinese broodjes kopen in de toko, maar we zouden delicious. niet zijn als we geen homemade versie voor je zouden ontwikkelen. Leuke uitdaging toch?
Voor een vega-variant maak je de burgertjes met vers vega gehakt in plaats van half-om-halfgehakt.
voorbereiding30 minutes
kooktijd50 minutes
rijzen1 hour 30 minutes
totale tijd2 hours 50 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: • bamboe stoommand of stoominzet • eetstokjes

ingrediënten

  • ½ tl gedroogde gist
  • ½ el fijne kristalsuiker
  • 90 g bloem
  • 1 ½ el neutrale olie + extra voor invetten + extra om in te bakken
  • ½ tl bakpoeder
  • 25 g witte + 25 g rode kool, dun gesneden
  • 75 ml wittewijnazijn
  • 15 g suiker
  • 2 dunne bosuien
  • 200 g half-om-halfgehakt*
  • 4-5 tl hoisinsaus*
  • 50 g mayonaise
  • 1 tl crispy chili-olie* + extra voor erover

instructies

  • Voorbereiden: maak de broodjes 1 dag eerder klaar en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Of maak ze langer van tevoren en vries ze in. Stoom ze voor serveren een paar minuten of tot ze lauwwarm zijn.
  • Doe voor de broodjes de gist met de suiker in een kom en meng met 70 ml lauwwarm water. Laat ± 10 min. staan of tot het schuimt. Voeg de bloem, olie en een snuf zout toe en vorm tot een samenhangend deeg. Haal uit de kom en kneed op een met bloem bestoven werkblad in ± 8 min. tot een zacht en soepel deeg. Hoe langer je kneedt, hoe luchtiger de broodjes worden. Laat afgedekt in de kom in ± 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Kneed het bakpoeder erdoor en rol er ± 15 bolletjes van. Laat ± 2 min. rusten en rol ze dan uit tot ovale lappen van ± 8 cm lang. Vet ze in met wat olie, leg een eetstokje in de breedte in het midden en klap ze in de lengte dubbel. Trek het eetstokje voorzichtig weg. Leg het deeg op een grote met bakpapier beklede bakplaat en laat op een warme plek ± 30 min. rijzen.
  • Doe de kool in een hittebestendige kom. Breng al roerend de azijn met de suiker en 60 ml water aan de kook. Schenk over de kool en laat in het vocht in ± 25 min. afkoelen. Neem uit het vocht en bewaar in de koelkast tot gebruik. 4 Maak intussen de burgers. Snijd het groene deel van de bosui in ringetjes en houd apart. Snijd het witte deel van de bosui fijn en meng door het gehakt met 2 tl van de hoisinsaus. Kneed goed door en vorm 15 miniburgertjes.
  • Verhit voor de burgertjes 1 el olie in een pan en bak de burgertjes in een paar minuten aan een kant bruin. Draai om, bestrijk met wat hoisinsaus en bak een paar minuten. Draai weer om en bestrijk ook deze kant met hoisinsaus. Bak een paar minuten en draai, om ook deze kant te laten karamelliseren. Houd de burgertjes warm onder aluminiumfolie.
  • Stoom de broodjes in delen. Prik gaatjes in een passend stuk bakpapier en leg op de bodem van de stoommand. Leg er een paar baobroodjes op en stoom ze met de deksel erop ± 6 min. Neem de pan van het vuur en laat nog 4 min. in het mandje staan.
  • Meng de mayonaise met de crispy chili- olie. Open de broodjes en smeer 1 kant in met wat van de chilimayo. Beleg met de burgertjes en zet ze met de opening naar boven in een schaal. Beleg met het zoetzuur, bestrooi met de groene deel van de bosui en bedruppel met nog wat crispy chili-olie en/of hoisinsaus.
Voedingswaarde:
calorieën: 96kcal
|
eiwit: 4g
|
vet: 6g
|
koolhydraten: 7g
auteur: delicious.
* Hoisinsaus en (crispy) chili-olie of chilli-oil koop je in de ruim gesorteerde (Aziatische) supermarkt.
RECEPTEN DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE: STUDIO UNFOLDED | STYLING: LAURA VIJSELAAR | BEREIDING: MARTINE STEENSTRA | LOCATIE: PLANTAGE ROCOCO, VELSEN-ZUID.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
mini-bao