Walnoten – ook wel okkernoten genoemd – groeien overal in Nederland aan bomen, in stadsparken, langs wegen, in bossen, bij boerderijen. De groene, nog onrijpe walnoten pluk je al van half juni tot half juli van de boom. Al naar gelang hoe koud of warm de lente en zomer zijn.
Dé periode om groene walnoten te kunnen plukken en te gebruiken om likeur, siroop, azijn of een pickle mee te maken is dus maar erg kort! Je kunt de groene noten namelijk alleen gebruiken als ze nog zacht zijn en de harde schil rondom de noot nog niet is gevormd.
Dit testje door er een naald in te steken. Als je de naald er zonder al te veel weerstand door kunt prikken, dan kun je vrolijk verder plukken.
Recept walnotenlikeur
Pluk 20-30 groene noten, snijd ze in kwarten en doe ze samen met 1 liter wodka, ± 250 g suiker en specerijen naar smaak in een goed afsluitbare, schone pot en laat 2 maanden staan. Giet door een zeef met een doek erin en klaar is je zelfgemaakte walnotenlikeur.
Bekijk ook: alles over halva – de zoete lekkernij die je overal ter wereld tegenkomt
Tekst: Hester de Goede