Halva valt onder de oudste vormen van snoep. Deze verslavende lekkernij zou ooit ontstaan zijn als een mix van melk en dadels. Hoewel er heel veel versies bestaan, is het bij ons in Europa vooral te koop in de vorm van een mix tussen notenpasta en suiker: bros en tegelijkertijd romig als je een hap neemt.
In India daarentegen wordt voor halva naast noten en suiker ook semolina en ghee gebruikt. Van het Midden-Oosten tot de Balkan maar zelfs in Zuid-Amerika zijn er traditionele zoetigheden die deze naam of een variatie erop dragen. Extra lekker gemaakt met honing, rozenwater, cacao of zelfs saffraan – er bestaan ontelbaar veel versies.
Andere halva-varianten
Halva op basis van sesam is heel populair in landen rond de Middellandse Zee. Vaak wordt de basis van tahini verrijkt met noten, cacao, vanille of chocola. Zonnebloemhalva wordt veel gegeten in onder meer Oekraïne en Argentijnen hebben een variant op basis van pinda’s.
Halva engelenhaar
Floss halva, onder meer uit Turkije, wordt gemaakt van dunne, uitgerekte strengen halva. Hoewel de smaak en bereiding totaal anders zijn, wordt deze variant vaak als een neefje van de suikerspin gezien. Misschien omdat de structuur ook zacht en kwetsbaar is en omdat het smelt op je tong.
Waar gebruik je halva voor?
Hoewel halva op zichzelf al een lekkernij is, lenen zeker de wat drogere, op notenpasta gebaseerde varianten zich erg goed voor patisserie. Onweerstaanbaar in brownies, chocolate chip cookies, cake, ijs en ook in frostings.