Mexicaanse stoof én fruit als yuzu, citroen en framboos: het kwam afgelopen maand allemaal voorbij op the gram. Smaken die niet alleen perfect in de lente passen, maar zeker ook in de zomer.
Deze vijf recepten vielen het meest in de smaak bij onze volgers op Instagram @deliciousnederland:
5. Yuzutaart met zwarte sesam
Als je iets gaat bakken, overweeg dan zeker deze custardtaart met superaromatische yuzu en sesamzaadjes.
We noemen het wel een yuzutaart, maar eigenlijk is het een TRIPLE citrustaart; naast yuzusap gebruik je namelijk citroen- en limoensap voor een extra gelaagde frisse smaak.
Met zwarte tahini maak je een beeldschoon zwart deeg. Heb je dat niet in huis? Vervang het dan door gewone tahini, dan krijgt de taart alleen wel een gewone bruine korst.
2. Panuchos & conchinita pibil – gestoofd varkensvlees met gefrituurde tortilla
Iedereen die zich een weg door Mexico gegeten heeft, zal warme herinneringen hebben aan deze karakteristieke snack & stoof. Ben je nog nooit aan die kant van de wereld geweest? Dan boek je gewoon een vliegensvlug food-retourtje met dit recept, of ga langs bij Bacalar, het restaurant van chef Joachim de Buck.
Joachim: ‘De Mexicaanse keuken draait om less is more en niet zoals de Tex-Mex keuken om salsa’s uit flesjes en een overdaad aan ingrediënten en sauzen. En alles is homemade, zeker de hete sauzen. Echt geweldig, zo’n verse maïstortilla met niet te veel ingrediënten, zodat je alles goed proeft. Die laagjes zijn smaakbommen: combinaties van zuur, zout, spicy en ook romig en knapperig. Fantastisch!’
3. Fetadip
@cookinboots laat in haar boek Comfort & Joy zien hoe ze uitbundig, decadent én toch betaalbaar vega(n) kookt. Groenten zijn de ziel van haar moderne kookstijl.
Ravinder: ‘Koude zilte feta onder een laag tomaten – verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.’
2. Haverrepen met frambozen
Deel maar uit! Want deze repen met frambozenjam moet iedereen proeven. Wedden dat je met een lege trommel naar huis gaat?
De topping van rogge is heerlijk kruimelig en krokant! Natuurlijk kun je ook andere jam gebruiken in dit recept, rabarber-aardbeienjam bijvoorbeeld, blauwe bessen met bergamot, of bramen met een vleugje chili en cacao. Alles kan, zolang de smaak maar aan de friszoete kant zit.
1. Ricottataart
Cheesecake fans opgelet! Dit is het elegante Italiaanse zusje van de Amerikaanse cheesecake. De ricotta maakt hem heerlijk romig, maar een stuk minder zwaar dan de klassieker. En dat is precies wat we nu willen: licht, frivool lentegebak!
Ook lekker met een portie rabarbercompote erbij. Succes verzekerd!
Bekijk ook: Indiase donuts gevuld met hangop