Snakken we naar licht, zonnig, lente eten? Jazeker, de cijfers liegen er niet om. In de maand april zijn dit de Instagram-recepten die jullie massaal aanklikten op ons kanaal, en toeval of niet: ze zijn allemaal vega!
Nu het voorjaar officieel begonnen is, min of meer – want waar blijft rokjesdag? – verlangen we naar lichtvoetiger eten. Knapperige groenten, lekker veel kleur op het bord, minder vlees en frivool roze gebak. Eten waar je kriebels van krijgt, waar je spontaan lekkerder van in je vel van gaat zitten. En het liefst zonder moeilijkdoenerij.
Van krokante asperges en paarse spring rolls tot danish pastries gevuld met kaya-jam: we deelden het op ons Instagramkanaal deze maand. Van al die recepten zijn dit de zes hardlopers. Ergo: foodfoto’s die van het scherm knallen en jullie doen watertanden, want Instagram-recepten gaan natuurlijk vooral om de ‘looks’ van een gerecht.
Dit zijn de populairste Instagram-recepten van april
6. Voorjaarsramen met een sambal-eitje
Als er iemand is die begrijpt dat je doordeweeks iets simpels en snels verlangt, dan is het onze receptontwikkelaar Julie. Ze kookt family favourites met een delicious. twist. Snelle noedelsoep bijvoorbeeld, met een pittig eitje.
Julie: 'Ramen kan mij niet spicy genoeg zijn. Te pittig? Vervang de crispy chili-olie door bijvoorbeeld soja- of hoisinsaus. En mocht je iets meer tijd hebben, dan kun je de eieren ook een nacht marineren in (oolong)thee of sojasaus.'
naar recept5. Auberginetaart van Georgina Hayden
Zijdezachte aubergines met friszure granaatappel, amandel en verse kruiden. Dit is Grieks 2.0!
Georgina: 'Mijn yiayia’s (Grieks voor grootmoeder) wisten dat aubergines flink veel vet en een lange kooktijd nodig hebben. Voor veel mensen is aubergine nog steeds een intimiderende groente om thuis te bereiden. Wees niet bang. Met deze hartige tarte tatin bereik je heel eenvoudig de vlezige, fluweelzachte textuur die goede aubergine gerechten zo aantrekkelijk maakt.'
naar recept4. Kaneelbrood met ahornglazuur
Als je zin hebt om uit te pakken met een adembenemend brood, perfect voor het weekend, dan is dit hét recept om gade te slaan.
Cook the cover en maak zelf deze wolk van een kaneelbrood. Hij is luchtig, hij is groots, hij zit bomvol kaneel en is zo'n beetje alles wat je verlangt als je honger naar zoet niet meer te stillen is. En je zou het niet zeggen, want op de foto lijkt dit een plat broodje, maar door een tweede rijs gaat deze joekel de hoogte in. Be prepared!
naar recept3. Pasta pesto met kruidige (vega) gehaktballetjes
In de cijfers van Instagram zien we niet alleen maar likes, maar ook hoe vaak een recept wordt opgeslagen. De topscorer deze maand? Je kan het al raden: pasta pesto met gehaktballetjes bomvol verse kruiden. Ga jij hem ook maken?
Kan jouw pasta pesto wel een upgrade gebruiken? Maak dan deze versie met kruidige gehaktballetjes. Door alle verse kruiden, de amandelen, chilipeper, kappers en citroen vergeet je bijna dat het gehakt vega is.
naar recept2. Feta in filodeeg met pittige honing
Warme feta, knisperend deeg, spicy honing: ja, ja, ja! Georgina Hayden weet wat we lekker vinden.
De energie die je verbruikt tijdens het maken van dit recept, staat niet in verhouding met het genot dat je ervaart als je het eet. Het is heel makkelijk te maken en het levert je vrijwel zeker een staande ovatie op. Sommige recepten kun je met elk type filodeeg maken, maar dit recept werkt het beste met de dunne versie die je in de Griekse of Turkse supermarkt vindt. Ga ernaar op zoek, dat is het waard.
naar recept1. Upside-down rabarbercake
Als we één tip mogen geven: maak deze rabarbercake van Enzo Pérès-Labourdette. Je kent Enzo misschien als de vegan winnaar van Heel Holland Bakt 2022.
Enzo Pérès-Labourdette: ‘Deze cake is uiteraard lekker bij thee. Ik kook zelf de overgebleven rabarber vaak in met wat citroensap en suiker. Zo krijg je rabarbersiroop die ontzettend lekker is met wat bruiswater.'
naar recept





