Parmezaan is een vaste gast in risotto, pastasauzen, over aardappels en kan een salade net even opleuken. We raspen er – terecht! – op los. Alleen, houd je vast, gooi je de parmezaankorst weg, dan verspil je al jaren een gratis portie umami. Zonde! Want dit kun je allemaal maken met parmezaankorst.
Maak ook eens: lasagne van ravioli met parmezaancrème
Het is een lieveling die gerechten hartiger maakt (knarsende zoutkristallen!) en meer oomph geeft. Dat elk einde ook weer een begin is, geldt dubbel en dwars voor parmezaanse kaas, of beter gezegd: parmezaanse kaas heeft geen einde.
Dat ‘kontje’ zit namelijk barstensvol umami en daarmee het begin van talloze gerechten. Vandaar dat een Italiaan nooit zijn parmezaankorst in de prullenbak gooit, dat is bijna hetzelfde als geld weggooien.
Wat kun je met parmezaankorst doen?
Om de meeste smaak uit een parmezaankorst te halen, heb je vocht of vet nodig. Denk aan soep- en stoofpotten, risotto’s, en geïnfuseerde olie of boter. Een paar favorieten:
- Boost je tomatensoep of saus door de parmezaankorst mee te stoven. Vergeet niet de korst te verwijderen zodra je de saus serveert.
- Maak een parmezaanolie door de korst in een pot te laten trekken in olijfolie, samen met wat tenen knoflook en verse kruiden.
- Laat de korst sudderen in soepen. Verrukkelijk in een minestrone, Toscaanse bonensoep of kippensoep. Vergeet ook deze traditionele huwelijkssoep niet.
- Ga voor comfort en laat de korst meetrekken in een van deze Italiaanse stoofgerechten.
- Doe een stukje bij het kookvocht van de artisjokken. Bijkomend voordeel: naast hartige artisjokken houd je er een heerlijke bouillon aan over.
- Voeg toe aan de risotto of andere natte rijstgerechten. Congee? Waarom ook niet.
- Maak kaassauzen nog kaziger door de parmezaankorst mee te trekken met de bouillon/wijn voor de saus.
Is de parmezaankorst wel eetbaar?
In principe is de korst eetbaar mits deze niet beschimmeld of bedorven is. Een lekker donzig korstje kun je dus beter weggooien, hetzelfde geldt voor een korst met een onaangename geur.
Controleer bovendien of je een parmezaan hebt gekocht met een waslaag. De waslaag wordt soms aangebracht om de kaas tijdens het rijpingsproces te beschermen. In veel gevallen kun je de korst dan alsnog eten, maar een enkele keer wordt er was gebruikt die schadelijk kan zijn voor je gezondheid vanwege toegevoegde conserveermiddelen of andere chemische stofjes. Let dus altijd even op voordat je de korst gebruikt.
Hoe bewaar je ‘m?
Heel makkelijk: stop ze in een zakje in de vriezer. Daar kun je ze gerust een jaar bewaren. Voor gebruik hoef je de parmezaankorst niet eerst te ontdooien. Je kan er direct mee koken.
Lees ook: heel fijn comfort food: 21x Italiaanse stoofgerechten