Laat je niet afschrikken door de bittere smaak van fenegriek, want eenmaal geroosterd proeft deze powerhouse specerij onmiskenbaar naar zoete kerrie. Ben je nog onbekend met fenegriek, lees dan snel verder want na dit artikel zal je er zelfverzekerder mee koken.
Lees ook: heb je echt witte peper nodig?
Wat is het?
Fenegriek komt van oorsprong uit het Nabije Oosten. De plant produceert zowel vruchten – de zogenoemde fenegriekzaden – als aromatische bladeren die ook wel bekend staan als kasuri methi in de Indiase keuken.
Geschiedenis
De botanische naam Trigonella foenum betekent in het Latijns ‘Grieks hooi’ en verwijst naar de oude Grieken die de driehoekige (trigonella) zaden door het hooi mengden om het veevoer zoeter te maken voor de paarden.
In de Middeleeuwen werden de zaden aanbevolen als geneesmiddel, onder meer tegen kaalheid, ter bevordering van de spijsvertering en om de melkproductie van moeders te stimuleren. De Egyptenaren gebruikten het op hun beurt om afscheid te nemen van hun geliefden en maakten er wierook en balsems van.
Zo smaakt fenegriek
Tegenwoordig wordt fenegriek vooral gebruikt in de Indiase keuken. Het is onmisbaar in veel curry’s, chutneys en pickles. De geelbruine zaadjes van de fenegriekplant lijken op steentjes en zijn ook heel hard en smaken bitter. Week, kook of maal ze dus altijd voor gebruik.
De smaak associeer je meteen met currypoeder en is een mengeling van notig, zoet, aards en een tikje bitter. Het doet ook een beetje denken aan gebrande suiker en ahornsiroop. De verse bladeren zijn klein, donkergroen en puntig en smaken mild en kruidig. In Nederland zijn ze nauwelijks vers te koop, alleen gedroogd.
Combineer vaker met fenegriek
In je eigen curry-kruidenmengsel mag fenegriek natuurlijk niet ontbreken en ook zelfgemaakte chutneys of Midden-Oosterse stoofgerechten geef je met wat fenegriek een exotische kick. Maal voor een lekker stevige smaak de zaden samen met komijn en wat paprikapoeder als rub voor vlees of geroosterde groenten.
Of laat de zaden trekken in azijn of olie zodat je altijd snel een scheutje kunt toevoegen. Vergeet ook de kaas niet, en maak eens zelf panch phoran: Indiase five spice.
Pas op
Zelfs na een kleine portie fenegriek kan je zweet gaan ruiken naar een mix van kerrie en ahornsiroop. Stiekem snoepen van een Perzische fenegriekkoek of een paar pickles is er dus niet bij. Je oksels zullen boekdelen spreken.