Andijviestamppot is een echte Nederlandse winterklassieker. Wie is er niet groot mee geworden? We hebben een aantal variaties van deze favoriete stamp op een rijtje gezet.
Wil je nog meer stamppot? 19x de lekkerste stamppot recepten
Echt winters, toch?
Andijvie ken je waarschijnlijk vooral als een typische wintergroente. Het wordt vaak geassocieerd met stevige stamppotten en warme maaltijden. Maar wist je dat andijvie in tegenstelling tot andere stamppotgroente eigenlijk ook een groente is van het voorjaar?
In het voorjaar en de vroege zomer groeit er namelijk ook jonge andijvie. Die is vaak wat zachter van textuur én heeft een mildere smaak.
Als het kouder wordt, ontwikkelt andijvie een stevigere structuur en een intensere smaak.
Rauwe andijvie in je stamppot?
Opvallend van andijviestamppot is dat de andijvie vaak rauw aan de aardappels wordt toegevoegd. Daardoor behoud je namelijk de frisse en knapperige textuur van de groente.
De keuze tussen rauwe en gekookte andijvie heeft ook te maken met het behoud van voedingsstoffen. Rauwe groenten behouden doorgaans meer van hun vitamines en mineralen dan gekookte groenten. Door de andijvie rauw aan de stamppot toe te voegen, blijven de gezonde eigenschappen van de groente beter behouden.
Recepten voor andijviestamppot met een twist
Liever iets anders met andijvie? 5x andijvie recepten die geen stamppot zijn