Een beetje zoet dankzij de pompoen, romige door de bechamel en mét saucijzenvlees en kruidige salie. Deze pompoenlasagne is héérlijk.
Meer lasagne? 13x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid
Pompoenlasagne met saucijzen en salie
aantal 6 |
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, weekend |
italiaans |
Als je wilt, kun je de pompoen een dag van tevoren roosteren en prakken.
Kookgerei
- ovenschaal van ± 20×25 cm, ingevet
Ingrediënten
- 800 g butternut fles pompoen, in de lengte gehalveerd, zonder pitten
- 4 el extra vergine olijfolie + extra om erover te sprenkelen
- 60 g boter
- 3 el salieblaadjes, fijngesneden
- 500 g Italiaanse saucijzen, vel eraf
- 250 g verse lasagnevellen, koelvak supermarkt
- 200 g mozzarella, grof geraspt
- 100 g parmezaanse kaas, fijngeraspt
bechamelsaus
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml melk
- 250 ml kippenbouillon
- 1 gedroogd laurierblaadje
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een grote bakplaat in en bekleed met bakpapier.
- Besprenkel de snijvlakken van de pompoen met de olie en bestrooi met wat zout en peper. Leg de pompoenhelften met de snijvlakken omlaag op de bakplaat en rooster in 45-55 min. boterzacht. Neem de pompoen uit de oven en laat afkoelen tot je hem kunt hanteren. Haal de schil eraf en prak het vruchtvlees.
- Smelt intussen voor de bechamelsaus de 50 g boter in een middelgrote steelpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Strooi de bloem erbij en roer 2 min. zodat de bloem gaar wordt, maar laat niet kleuren. Klop geleidelijk de melk erdoor en klop het mengsel glad. Klop de bouillon erdoor, voeg het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Laat nog zachtjes 5 min. koken, neem van het vuur en haal het laurierblaadje eruit. Leg een vel plasticfolie op het oppervlak, zodat zich geen vel vormt. Houd de saus warm.
- Verhit de 60 g boter op hoog vuur in een grote koekenpan. Schep de salie hierin 30 sec. om. Voeg het saucijzenvlees toe en bak het in 10-12 min. rul terwijl je het losmaakt met een pollepel. Neem van het vuur.
- Bestrijk de bodem van de ovenschaal met een dun laagje bechamelsaus. Leg hierop een laagje lasagnevellen, snijd ze evt. bij. Schep hierop eenderde van de geprakte pompoen, gevolgd door eenderde van de bechamel en bestrooi met eenderde van beide soorten geraspte kaas en wat zout en peper. Breng hierop weer een laag lasagne aan. Verdeel hierover de helft van het saucijzenmengsel, eenderde van de bechamel, eenderde van de geraspte kaassoorten en weer wat zout en peper. Breng weer een laagje pompoen plus een laagje van het saucijzenmengsel aan. Eindig met een laagje lasagnevellen met hier en daar schepjes geprakte pompoen, plus de rest van de bechamel en geraspte kaas. Besprenkel met een beetje olie en dek af met aluminiumfolie.
- Zet de lasagne in de hete oven en bak 1 uur tot de pasta gaar is. Verwijder de folie, zet de oven uit en de ovengrill op de hoogste stand. Laat de lasagne bovenin de oven in 6-8 min. goudbruin gratineren. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten voor serveren.
Voedingswaarde
calorieën: 774kcal
eiwit: 36g
vet: 50g
koolhydraten: 36g
RECEPT: PHOEBE WOOD, JO BARRETT, SAM & ELLIE STUDD, DANIELLE ALVAREZ, DARREN ROBERTSON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!