Normaal, gezond koken: hoe deden we dat ook alweer? Je zou het bijna vergeten door de feestdagen. Geen nood, we hebben wat kersverse inspiratie voor je: 8 gezonde recepten met bloemkool.
Want dat een bloemkool een i-de-aal ingrediënt is, moge duidelijk zijn. Je kunt de groente natuurlijk klassiek bereiden, maar bloemkool leent zich ook perfect als couscous, rijst of vervanger van gehakt.
En dat is juist interessant wanneer je wat gezonder wil eten. Bloemkool bevat een stuk minder calorieën dan vlees of rijst. Maak bijvoorbeeld de couscous van bloemkool van onze culi Janneke Philippi.
Serveer er de linzenburgertjes en harissadressing bij en je hebt een complete, gezonde maaltijd te pakken. Mét bonuspunten voor de peulvruchten.
Meer inspiratie? Scroll even verder.
8 gezonde recepten met bloemkool
couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing
Deze couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing is echt een topper voor doordeweeks. Snel klaar, vol groenten en smaak! Tip: In het groentekoelvak van de supermarkt vind je ook kant-en-klare bloemkoolcouscous. Makkelijk, maar wel minder vers.Ook harissa kun je zelf maken, je vindt hier het recept.
Deze 'bolognese' met bloemkoolgehakt is eigenlijk nog lekkerder dan de klassieke variant. Het staat ook zo op tafel: binnen 40 minuten heb je een vega pasta barstensvol groente. Restje bloemkool over, maak deze flatbreads met yoghurt.TIP Lekker met (vegan) mozzarella erbij.
Minta & Mae delen elke maand twee vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt.
geroosterde bloemkool met karbonade en nootmuskaat-tijmjus
Bloemkool uit de oven is een geweldige manier om één van onze favoriete groenten op een simpele manier héél anders te bereiden. En de smaak die de bloemkool krijgt door het roosteren gaat heerlijk bij de nootmuskaat en tijmjus.
Zijdezachte bloemkoolsoep kun je ook maken zónder dat daar een scheutje (plantaardige) room aan te pas komt. Voor dit recept gebruiken we namelijk cashewnoten, die we meekoken en daarna samen met de bloemkool pureren tot een verrassend romige soep. Maak de bloemkoolsoep een dag van tevoren zodat de smaken een nachtje kunnen intrekken. Tip: voeg een paar eetlepels edelgistvlokken toe. Deze unieke vlokken benaderen de smaak van kaas, waardoor je soep in een handomdraai extra ‘oomph’ krijgt! Ook lekker: 11 x recepten met (parel)couscous
Kipfilet, kippenbouillon, 1 bloemkool in roosjes en room. Meer heb je niet nodig om deze heerlijk romige bloemkool-kippensoep te maken. De finishing touch: een pikant strooisel van korianderzaad, jalapeñopeper en geroosterde cashewnoten én een pluk frisse groene cress.
Bloemkool is zó veelzijdig! Je kunt er zelfs nasi goreng van maken, eh… bloemkool goreng!
De Aziatische keuken is vaak dé favoriet en wij begrijpen precies waarom. Deze keuken zit namelijk vol smaakvolle specerijen, denk aan kurkuma en gember. Probeer deze Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra maar en geniet!
Afhaaleten uit eigen keuken? Deze goreng maak je met een twist! In plaats van rijst gebruik je bloemkool, dat is nét iets zachter dan rijst. Extra fijn: je krijgt je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen zonder het te merken.Of ga eens voor lekker uitgebreid 'thuis uit eten': pekingeend met pannenkoekjes.